Baardagame

Baardagamen (Pogona vitticeps) kunnen vrij tam worden en staan bekend als makkelijk reptiel. Hierdoor is het vaak één van de eerste reptielen die men zal houden. Het dier wordt echter redelijk groot (tot wel 50 centimeter! Inclusief staart) en heeft daarom een flink verblijf nodig. Daarnaast kunnen ze bij goede verzorging wel 15 jaar oud worden!
Herkomst en habitat

Oorspronkelijk komt dit dier uit Australië waar hij nog steeds in het wild te vinden is. De baardagame leeft vooral op de grond maar kan ook klimmen als dat nodig is. Hij is te vinden in woestijnen, beboste- en rotsachtige gebieden. Het is een reptiel die vooral overdag actief is. Baardagamen hebben jaarlijks ook een periode van rust. In Nederland wordt dat vaak winterrust genoemd omdat het voor ons in de winter plaats vindt, maar tijdens de Nederlandse winter is het in Australië juist zomer. Het is dan te warm om actief te zijn en er is maar weinig voedsel te vinden. Daarom is de baardagame ongeveer 8 weken wat minder actief.

Voeding

De baardagme is een omnivoor. Dit zijn dieren die zowel plantaardig voedsel als dierlijk voedsel eten. Ze hebben dan ook een zeer gevarieerd dieet die bestaat uit insecten maar ook uit planten. Vooral voor de jongere dieren is het dierlijke voedsel van belang. Dit hebben zij nodig voor de groei.

Gedrag

Het is een rustige reptiel die in het wild solitair (alleen) leeft. Ze zijn eigenlijk alleen maar agressief tijdens het paarseizoen tegen soortgenoten.  Baardagamen communiceren niet met elkaar door middel van geluid. In plaats daarvan maken ze bewegingen met hun kop en met hun voorpoten. Hierdoor kunnen ze aan elkaar laten weten hoe ze zich voelen. Daarnaast kan het mannetje ook nog zijn keelzak opzetten en zelfs zwart laten worden om indruk te maken op andere mannetjes of op het vrouwtje.

In het wild zijn er eigenlijk maar 2 natuurlijke vijanden voor dit diertje. En dat zijn slangen en roofvogels. Met flink veel stekels op zijn leef probeert hij zijn vijand af te schrikken. Dit is echter slechts een afweer mechanisme want deze stekels zijn hartstikke zacht! Toch zullen er roofdieren zijn die toch maar verder op zoek gaan naar eten in de angst dat de prooi te stekelig is.

Voortplanting

Na ongeveer 1 jaar is de baardagame geslachtsrijp. Dit wil zeggen dat hij klaar is om te paren. De baardagme is een eierleggend reptiel. Het mannetje laat het vrouwtje weten te willen paren door met zijn kop te schudden en zijn keelzak op te zetten. Het vrouwtje beweegt vervolgens met haar voorpoten. Tijdens het paren houdt het mannetje het vrouwtje in het nekval vast.

Na het paren kan het vrouwtje het sperma opslaan waardoor ze meerdere keren eieren kan leggen na 1 keer paren. Het vrouwtje graaft een ondiep hol waarin ze 10-30 eieren legt. De eieren komen binnen 50-75 dagen uit en dan zijn de jonge baardagmen al 7 centimeter lang!

Waarom is de baardagame overdag actief?

Overdag is het in de woestijn warm terwijl het ‘s nachts heel erg snel af koelt. Omdat de baardagame een reptiel is heeft hij geen constante lichaamstemperatuur zoals wij. In plaats daarvan schommelt deze mee met de temperatuur van de omgeving. Hij kan dit beïnvloeden door in de zon te gaan zitten of juist niet. Als een reptiel koud is kan hij lastig bewegen en dus ook niet opzoek gaan naar voedsel.

Wanneer de baardagame ‘s ochtends wakker wordt gaat hij eerst in het zonnetje liggen om op te warmen. Dit doen ze door zichzelf helemaal plat te maken zodat ze zoveel mogelijk zonlicht op kunnen vangen (zoals op de eerste foto te zien is). Eenmaal opgewarmt kan de baardagme opzoek gaan naar eten. Als het te warm is overdag heeft hij 2 manieren om weer af te koelen. Of door opzoek te gaan naar schaduw, of door zijn bek open te laten staan (zie foto 2).

Translate »