Madagascartaling

Bedreigd in het wild

De Madagaskar taling komt zoals zijn naam al zegt uit Madagaskar. De vogel heeft slechts een klein leefgebied in het westen van Madagaskar. Helaas zijn de vogels in dit gebied bedreigd (endangered, IUCN). Hun leefgebied wordt verstoord door onder andere garnalenkweek. Om de garnalen te kunnen kweken wordt het mangrovebos gekapt waar de vogels leven. Daarnaast worden de eieren uit de nesten geroofd. De eieren en jonge vogels worden als delicatesse op de markt verkocht. In totaal leven er nog slechts 1500-2500 van deze vogels in het wild.

Madagascar taling

Het is een kleine vogel (gemiddeld 350 gram) die broedt tijdens het regenseizoen in Madagaskar. Dit is van december tot en met maart. Tijdens het broeden leven de dieren in solitaire koppels, met zijn tweeën dus. Buiten het broedseizoen leven de koppels samen in groepen tot wel 40 vogels. Het vrouwtje legt de eieren en verzorgd de jongen. De taak van het mannetje is om de moeder en de jongen te beschermen.

Aan het begin van het droge seizoen gaan de vogels in de rui. Dit betekent dat ze allemaal nieuwe veren krijgen. Tijdens die periode kunnen ze tijdelijk niet vliegen. Omdat ze dan niet kunnen wegvliegen gaan ze opzoek naar een ander gebied waar veel water is. De waterplanten die boven het water uitsteken bieden bescherming tegen eventuele roofdieren.

Madagascar taling

Omdat deze soort zo bedreigd is, is het belangrijk om te voorkomen dat het dier uit sterft. Daar zijn verschillende manieren voor. Zo zijn er extra controles in de gebieden waar de vogels leven om illegale handelingen te stoppen (zoals het rapen van eieren). Daarnaast kan er in gevangenschap met de dieren worden gekweekt om deze later weer uit te zetten in het wild.

Leefgebied madagascartaling