Sporenschildpad

De reus onder de landschildpadden

De sporenschildpad is de grootste landschildpad die leeft op het vaste land in Afrika. Er zijn slechts twee soorten groter, deze leven echter op eilanden. De mannetjes kunnen een schild hebben van wel 80 centimeter lang en een gewicht van 100 kilogram bereiken. De vrouwtjes blijven bij deze soort in verhouding een stuk kleiner en worden maximaal 50 centimeter.

Sporenschildpad

Het mannetje heeft een holler schild zodat hij goed op het vrouwtje blijft liggen tijdens het paren. Daarnaast heeft hij ook een langere staart. De schildpadden zijn geslachtsrijp als ze ongeveer 15-20 kilogram wegen, ze zijn dan 5 jaar oud. Tijdens het paren maakt het mannetje harde brullende geluiden. Het vrouwtje legt ongeveer 30 eieren en doet dit maximaal drie keer per jaar. Afhankelijk van meerdere factoren zoals de temperatuur komen de eieren na 3 tot 5 maanden uit. De schildpadjes wegen als ze net uit het ei komen ongeveer 30 gram.

Sporenschildpad

Deze schildpad leeft in het wild in westelijk Afrika maar komt niet veel meer voor. Ze eten met name planten en in gevangenschap ook wel fruit. Omdat ze zo groot en zwaar zijn, zijn het bulldozers. In tegenstelling tot veel andere schildpadden houdt deze schildpad geen winterslaap! Dit is mogelijk omdat de temperatuur in Afrika het hele jaar door warm genoeg is om wakker te blijven. Een schildpad is namelijk een reptiel, dit houdt in dat ze geen vaste lichaamstemperatuur hebben zoals bijvoorbeeld de mens. Om warm te blijven moet de schildpad daarom in de zon gaan liggen. En als hij het te warm heeft moet hij opzoek gaan naar schaduw. Dit is ook de reden dat ze vooral overdag actief zijn, ’s nachts is het veel te koud en daardoor kunnen ze lastig bewegen.

Waarom kan een schildpad eigenlijk niet uit zijn schild kruipen? De wervels en de ribben van deze schildpad zijn vergroeid met het schild. Daarom zit hij vast aan zijn schild.

Sporenschildpad