Stokstaartjes

Hechte familie

Stokstaartjes hebben een schattig uiterlijk en zijn vaak erg druk bezig. Erg leuk om naar te kijken! Dit betekent echter niet dat het lieverdjes zijn. Er zijn mensen die denken een stokstaartjes als huisdier te kunnen houden maar het zijn echte roofdieren. Ze leven in het wild in hechte groepen die elkaar goed in de gaten houden. In gevangenschap zijn de groepen kleiner dan in het wild omdat ze een groot territorium nodig hebben.

Stokstaartje hoofd

Herkomst
Stokstaartjes komen oorspronkelijk uit Afrika. Ze zijn vooral te vinden in het zuiden van Afrika op droge vlaktes. Het zijn echte woestijndieren en daar zijn ze uitstekend op aangepast. Ze graven grote gangen stelsels onder de grond wat ze beschermd tegen predatoren maar ook tegen de kou ’s nachts. In dit gangenstelsel worden verschillende kamers aangelegd. Kamers waar de dieren slapen, waar de jongen geboren worden en zelfs waar ze naar het toilet gaan! De toiletkamers worden schoongemaakt door mestkevers. De stokstaartjes leven samen met de mestkevers in symbiose. Dit betekent dat ze samen werken. Het stokstaartje zorgt voor de mest voor de kevers en de kevers zorgen dat de toilet kamers schoon zijn! De kevers hoeven niet bang te zijn dat ze opgegeten worden want ze zijn erg giftig voor de stokstaartjes.

Stokstaartje op de uitkijk

Een gangenstelsel is bewoond door een groep stokstaartjes. Een familie. Binnen deze familie heeft elk individu een eigen taak. De meest belangrijke taak is misschien wel die van de wachter. Dit kun je bij ons ook erg goed zien. Ze gaan volledig rechtop staan zodat ze alles goed kunnen zien en houden evenwicht met hun staart. Er zal altijd één dier op de uitkijk staan om te kijken of er gevaar aan komt. Als de stokstaartjes gewaarschuwd worden zullen ze door te graven grote stofwolken creëren van zand. Deze stofwolken moeten er voor zorgen dat het roofdier weggejaagd wordt. Mocht dat niet lukken dan gaan ze in de aanval. Ze kunnen erg hard bijten en zelfs spugen. De waarschuwing klinkt een beetje als het blaffen van een hond.

Staart stokstaartje

 

Naast wachters zijn er stokstaartjes die zorgen voor het eten door te jagen en stokstaartjes die de jongen verzorgen. Er is meestal één dominant koppel in de groep die jongen krijgt. Alle andere familie leden helpen mee deze jongen te verzorgen. Als een vrouwelijk jong oud genoeg is kan het zijn dat ze de groep verlaat om een eigen groep te beginnen.

Stokstaartje graven

Voedsel
Veel dieren die in de woestijn leven zijn ’s nachts actief omdat het dan minder warm is. Het stokstaartje gaat echter overdag op jacht. Stokstaartjes zijn echte roofdieren. Ze eten voornamelijk slakken spinnen en insecten. Dit doen ze door met hun neus in de grond te woelen maar ook door stenen om te draaien en boomstammen af te speuren. Naast deze kleinere dieren eten ze ook wel eens schorpioenen, hagedissen en zelfs kleine knaagdieren! Delen doen ze niet, ze beschermen hun voedsel van andere familieleden. Drinken doet een stokstaartje vrijwel nooit. Het meeste vocht haalt hij uit het voedsel.

Lange nagels van het stokstaartje

Voortplanting
Zoals hierboven werd beschreven is het dominante vrouwtje (ook wel alpha-vrouwtje genoemd) het enige vrouwtje dat zorgt voor jongen in de familie. Ze zorgt er voor dat de andere vrouwtjes in de groep niet zullen paren met haar mannetjes. Als het vrouwtje zwanger is duurt het zo’n 11 weken voor de jongen geboren worden. Ze komt dan flink aan in gewicht! Per keer worden 2 tot 5 jongen geboren. De jongen worden geboren in hun hol. Ze worden ongeveer 3 maanden gezoogd. Dit kan zowel door de moeder als door de andere vrouwtjes in de groep als de moeder op jacht is. De hele familie zorgt dus voor de jongen.

Na ongeveer 3 weken zullen de jongen voor het eerst hun hol verlaten om de buiten wereld te verkennen. Na 3 maanden komen de volwassen dieren voor het eerst met echt voedsel naar de jongen. Pas als de jongen in staat zijn de moeder te volgen tijdens de jacht zullen ze leren hoe ze zelf moeten jagen. Na ongeveer 6 maanden zijn de jongen volwassen. Ze kunnen wel 15 jaar oud worden!