Afrikaanse reuzenslak

Slijmerig

In Nederland wordt deze slak de Afrikaanse reuzenslak genoemd. De echte naam is eigenlijk Agaatslak. Deze soort komt oorspronkelijk uit Oost Afrika en leeft daar nogsteeds in het wild. De slak wordt daar zelfs gezien als een heel erg lekker hapje! Niet voor hier in Nederland natuurlijk. Hier is het vooral erg leuk om naar ze te kijken.

Afrikaanse reuzenslak

De Afrikaanse reuzenslak dankt zijn naam aan het feit dat hij maar liefst 15 centimeter groot kan worden. Dat is best groot voor een weekdier. De slak zelf is bruin van kleur en heeft een gedraaid huisje. Dit huisje kan heel veel verschillende kleuren en patronen hebben. Variërend van licht bruin tot bijna zwart.

De dieren kunnen het beste overleven in een warm en vochtig milieu. Daarnaast moeten ze voldoende calcium binnen krijgen omdat hun huisje anders niet goed kan groeien.

In de natuur eten ze voornamelijk plantaardig materiaal. Dit betekent in gevangenschap dus allerlei groente- en fruitsoorten.

Afrikaanse reuzenslak

De Afrikaanse reuzenslak is hermafrodiet. Dit betekent dat ze zowel mannetje als vrouwtje zijn. Best gek eigenlijk! De slak kan zichzelf echter niet bevruchten. Er zijn nog steeds twee dieren nodig om de eieren te leggen en deze te bevruchten. Je hoeft alleen niet meer naar het geslacht te kijken. Tijdens de paring plakken de slakken aan elkaar en wordt er een hoeveelheid zaadcellen in de nek van de partner ”geschoten”.

Als het vrouwtje van de twee eenmaal eitjes gaat leggen graaft ze zich in tot alle eitjes gelegd zijn. Dit kan wel 24 uur duren. Er worden wel 10 tot 200 eieren gelegd afhankelijk van de grootte en de leeftijd van de slak. Als het erg warm en vochtig is in het verblijf komen de slakken al na 8 dagen uit hun eieren. Ze leven dan nog tijdelijk onder de grond en eten hun eigen ei schaal op.

Deze slak kan wel 10 jaar oud worden!

Afrikaanse reuzenslak
Een slak heeft een oog op een soort tentakel, hier te zien op de foto.