Amerika

Noord-Amerika

Noord-Amerika is een groot werelddeel omringd door zee en via Panama verbonden aan Zuid-Amerika. Het werelddeel ligt zowel dicht bij de evenaar als dicht bij de noordpool wat tot een grote diversiteit aan klimaat soorten binnen dit werelddeel leidt.

Verschillende diersoorten uit Noord-Amerika zijn, onder andere door middel van handel, invasieve exoot geworden in Europa en leven hier in het wild. Deze diersoorten konden zich zo goed aanpassen aan ons klimaat dat ze zich zelfs kunnen voortplanten. Op deze manier kunnen ze echter een bedreiging vormen voor de Europese inheemse soorten. Voorbeelden zijn de wasbeer en de moerasschildpad.

Zuid-Amerika

Het grootste deel van Zuid-Amerika heeft een tropisch klimaat. Hier groeien van nature regenwouden. Deze regenwouden gaan in het zuiden over in pampa’s en gematigdere begroeiing. Daar leeft onder andere de natuurlijke voorouder van de alpaca (Vicugna pacos). Omdat het een vrij vochtig gebied is leven er veel grazers op de pampa’s.

De grootste rivier ter wereld (qua volume) doorkruist dit werelddeel. De amazone. Langs de oevers van deze rivier vind je een grote diversiteit aan diersoorten. Het oerwoud langs deze rivier is het grootste overgebleven oerwoud op aarde.

Translate »