Braziliaanse zalmroze vogelspin

Één van de grootste vogelspinnen

De Braziliaanse zalmroze vogelspin is ontzettend snel maar kan ook best wel agressief zijn. Deze vogelspin wordt vrij groot (20 centimeter met poten!). De mannetjes zien er groter uit omdat ze langere poten hebben. De vrouwtjes daarentegen kunnen wel 100 gram wegen! Als de spin zich in het nauw gedreven voelt kan hij brandharen afschieten. Deze zijn heel irriterend. Als de spin echt bang is kan hij bijten met zijn giftanden. Deze beet is voor mensen niet heel giftig en voelt aan als een wespensteek.

Het zijn zwarte spinnen. Ze heten zalmroze omdat ze verspreid over hun lichaam roze haartjes hebben. Hij komt voor in Brazilië zoals de naam al doet vermoeden.

Braziliaanse vogelspin

In het wild eet deze spin vooral veel insecten. Maar het komt wel eens voor dat ze amfibieën of kleine zoogdieren eten. Er zijn zelfs mensen die zeggen dat deze spin vogels kan vangen. Anders dan andere spinnen maakt de zalmroze vogelspin geen web om zijn prooi te vangen. In plaats daar van gaat de spin verscholen liggen en wacht hij tot de prooi langs komt. Dan ineens komt hij tevoorschijn en spuit hij gif in zijn prooi.

De Braziliaanse zalmroze vogelspin leeft voornamelijk op de grond.

Braziliaanse zalmroze vogelspin

Om te groeien zal een spin moeten vervellen. Dit houdt in dat hij uit zijn oude huid kruipt omdat deze niet meer mee groeit. Veel spinnen doen dit op hun rug waardoor ze erg kwetsbaar zijn voor roofdieren omdat ze makkelijk opgegeten kunnen worden. Voor grote spinnen kan dit hele proces wel 12 tot 24 uur duren. Een spin die moet vervellen is vaak wat doffer van kleur, daarnaast eet de spin een tijdje voor de vervelling niet. Als de spin eenmaal verveld is zal hij weer mooi van kleur zijn en verder kunnen groeien.

Een aantal dingen zijn erg belangrijk als de spin wil vervellen. Het belangrijkste is een veilige omgeving, dit vanwege de roofdieren. Daarnaast is de vochtigheid van de lucht ook erg belangrijk. Als er niet genoeg vocht in de lucht is kan het dier niet uit zijn oude huid kruipen en zal hij dood gaan.

Vrouwtjes spinnen blijven hun hele leven vervellen, mannen stoppen met vervellen als ze eenmaal volwassen zijn.

Ogen van de Braziliaanse vogelspin
Een spin heeft maar liefst acht ogen. Op deze foto zijn er een aantal te zien.

Leuk weetje, het mannetje heeft haakjes aan de voorpoten waarmee hij zich aan het vrouwtje vast maakt tijdens het paren.