Cavia

Alles wat je wilt weten over de cavia

Waar komt de cavia oorspronkelijk vandaan?

Cavia’s worden in Nederland veel als huisdier gehouden. Oorspronkelijk komen ze uit Zuid-Amerika waar ze vroeger door Indianen werden gefokt voor hun vlees, de huid en het bont. Daarnaast werden ze ook meegegeven aan de doden in hun graf. Na de ontdekking van Amerika kwamen de Spanjaarden als eerste in contact met deze rare kleine diertjes. Niet lang daarna werden de eerste cavia’s meegenomen naar Europa. In Zuid-Amerika leven ze nog steeds in het wild!

Kaart cavia

Heel veel verschillende soorten

Sinds de cavia als huisdier wordt gehouden zijn mensen met de dieren gaan fokken. Dit kan men doen door de dieren met een bepaalde eigenschap te gebruiken om jongen te krijgen. Hierdoor veranderen in de loop der tijd bijvoorbeeld de structuur van het haar en de kleur van de nieuwe dieren. Op deze manier zijn allemaal verschillende rassen ontstaan. Zo zijn er cavia’s met lang haar en kort haar maar ook met krullen of kroes haar. Naast een verschil in de structuur van het haar zijn er ook veel verschillende kleuren ontstaan! Bruin, grijs, zwart, wit, rood of een combinatie hiervan. Er zijn zelfs cavia’s zonder haar! In Almere Jungle zijn een aantal varianten te bewonderen.

Wat eet een cavia graag?

Cavia’s zijn herbivoren. Dit betekent dat ze alleen plantaardig voedsel eten en dus geen vlees. In het wild eet de cavia vooral groenvoer zoals bladeren, gras en fruit. Daarnaast gaat hij graag opzoek naar bijvoorbeeld zaadjes, graan, haver of maïs. In gevangenschap bestaat het menu vooral uit groenvoer, hooi en hardvoer.

Cavia’s zijn groepsdieren en mogen dus niet alleen gehouden worden. Sociaal contact is erg belangrijk voor deze beestjes. In Almere Jungle hebben wij een groot verblijf met een groep cavia’s die de hele dag druk zijn met eten zoeken en slapen.

Cavia's van de Almere Jungle