Cichliden

Cichliden, een groep bijzondere vissen
De maanvis

De cichliden (Cichlidae) is een benaming voor een familie onder de baarsachtigen (Perciformes). Ze zijn er in alle soorten en maten. Van langgerekt (maanvis) tot schijfvormig (Discusvis)

Voortplanting

Anders dan bij andere vissen hebben de cichliden een duidelijk voortplantingsgedrag waarbij ze ook vaak broedzorg laten zien. Zo bewaken ze de eieren en broeden ze bijvoorbeeld de eieren in hun bek uit.

Waar komen ze vandaan?

Cichliden zijn vooral te vinden in grote meren van Afrika en in het rivierenstelsel van Zuid- en Midden-Amerika. Er zijn al meer dan 2000 soorten bekend!

Voeding

Cichliden zijn over het algemeen goede eters en een afwisselend menu van de meeste soorten diepvriesvoer wordt graag verorberd. De grotere soorten eten flink veel, een goede filtering is dus belangrijk. Ook zullen cichliden in een gezelschapsaquarium met bijvoorbeeld levendbarenden graag jacht maken op de jongen. De wat grotere soorten maken ook jacht op kleinere vissen.

In Almere Jungle, de Maanvis

In Almere Jungle zijn meerdere grote vijvers te vinden waarin onder andere de maanvis bewonderd kan worden. Deze vis wordt ongeveer 15 cm lang en 25 cm hoog. De maanvis is niet echt een zwemmer en houdt niet zo van open water, hij laat zich mee gaan met de stroming door riet en plantenmassa’s. Hij komt uit Zuid-Amerika.

Kaart maanvis

Maanvissen kunnen met heel veel soorten samengehouden worden in een aquarium, maar niet met neontetra’s, kardinaaltetra’s en andere vissen van deze grootte omdat hij deze als voer zal aanzien, tenzij de maanvissen van jongs af aan met de tetra’s opgroeien. Sumatraantjes zijn eveneens niet geschikt om bij maanvissen te zetten. Ze knabbelen aan lange vinnen. De maanvis zal hierdoor stress krijgen en sterven. De ideale watertemperatuur voor de maanvis is 26-27°C.

Er bestaat enige verwarring over de naam van deze vis en die van de maanvis (Mola mola), een bij ons inheemse zoutwatervis die in het Nederlands ook bijna altijd maanvis genoemd wordt. De maanvis (Pterophyllum Scalare) wordt daarom soms ook de gewone maanvis genoemd.