Chileense vogelspin

Griezelig hoor…

De Chileense vogelspin komt oorspronkelijk uit Chili zoals de naam al zegt. In het wild leven deze spinnen in droge gebieden en op de grond. Ze graven ondiepe holen of leven in het struikgewas.

Men heeft ontdekt dat deze spin vrijwel niet agressief is. Dit heeft ervoor gezorgd dat de Chileense vogelspin een zeer populair huisdier is geworden. Omdat de dieren ook nog eens heel makkelijk voortplanten zijn ze redelijk goedkoop.

Chileense vogelspin

Deze spinnen planten zich geslachtelijk voort. Dit houdt in dat een mannetje en een vrouwtje nodig zijn om nageslacht te produceren. Het mannetje verleid allereerst het vrouwtje door bepaalde bewegingen te maken met de poten. Vervolgens rent hij ontzettend hard naar het vrouwtje en maakt hij zich vast met de haken aan zijn voorpoten.

Een zwanger vrouwtje zal honderden eieren leggen. Na acht weken komen de jongen (spiderlingen genoemd) uit hun ei. Anders dan je misschien zou denken worden deze spinnen heel oud. Tot wel 20 jaar! Dit zorgt er voor dat de spinnen heel langzaam groeien. Het kan maar liefst 5 tot 6 jaar duren voor ze hun volwassen lengte van maximaal 8 centimeter (voor vrouwtjes) en 6 centimeter (voor mannetjes) gehaald hebben. Dit is de lengte van het lijfje.

Zoals de meeste vogelspinnen bestaat het voedsel uit insecten. De spin verschuilt zich tot een insect langs komt. Razendsnel pakt hij het insect met zijn poten en bijt met zijn tanden gif in het insect. Het insect zal op slag dood zijn.

Chileense vogelspin