Chinese dwergkwartel

Kleine druktemaker

De Chinese dwergkwartel is één van de kleinste hoenderachtigen. Andere hoenderachtige zijn bijvoorbeeld kippen of de kalkoen. De Chinese dwergkwartel wordt maar 11-15 centimeter groot. Vandaar dat het een dwerg wordt genoemd! Ondanks dat ze zo klein zijn kunnen ze ontzettend veel geluid maken. Vooral het mannetje kan zijn keel gigantisch opzetten en een hard geluid maken om bijvoorbeeld zijn territorium te beschermen.

Chinese dwergkwartel

Met vliegende vogels heeft de kwartel geen problemen, maar zijn gebied op de grond wordt goed verdedigd. Zelfs tegen soortgenoten! Omdat ze een eigen territorium bewaken is het niet verstandig meerdere mannen in één hok te plaatsen. Het zijn dus heel drukke vogeltjes die de hele dag opzoek zijn naar eten. Daarnaast vinden ze het heerlijk een stofbad te nemen om hun veren schoon te houden van allerlei beestjes en viezigheid. Ze gaan dan in het zand liggen en met hun veren schudden waardoor er allemaal zand tussen komt.

Bij de wildkleur dwergkwartel is het verschil tussen de man en de vrouw duidelijk te zien aan de kleuren van de keel. Ook is het mannetje vaak grijzig van kleur terwijl het vrouwtje bruin is. Tegenwoordig zijn er echt veel meer kleuren bekend waarbij ook de keel niet meer verschilt tussen het mannetje en het vrouwtje. Het geslacht kun je dan altijd nog bepalen door naar het gedrag te kijken.

Chinese dwergkwartels eten vanalles. Veelal het voedsel wat vliegende vogels laten vallen. Naast groenvoer, zaden en vruchten eten ze ook weleens levend voer zoals wormen.

Chinese dwergkwartel

Omdat de kwartels tegenwoordig vaak in een broedmachine worden groot gebracht gaan ze niet snel over tot broedgedrag. Een wild koppel zal echter tijdens het broedseizoen een geschikte plek zoeken om haar eieren te leggen. Dit is een kuiltje in de grond op een goed beschutte plek. Er worden per keer 6 tot 8 eieren gelegd welke binnen 18 dagen worden uitgebroed. De Chinese dwergkwratel is een nestvlieder. Dit betekent dat ze vrijwel direct na de geboorte achter de moeder aan lopen om voedsel op te pikken. Over het algemeen blijft het haantje de gehele periode bij het vrouwtje en de jongen om ze te beschermen en te verzorgen. De jongen zijn met 8 weken volwassen.