Kipduiven

Verrassend anders

Als men duif hoort wordt al gauw gedacht aan de honderden duiven op de dam die zo uit je hand eten. Velen weten echter niet dat er heel veel verschillende soorten duiven zijn waar ook veel mee gefokt wordt. Er worden wedstrijden gevlogen met postduiven en er worden shows gehouden. In Almere Jungle leeft de kipduif. Veelal is het niet helemaal duidelijk of het nu een kip of een duif is. Het is een duiven ras die verdacht veel op een kip lijkt. Binnen het ras ”kipduif” zijn ook weer velen varianten te vinden.

Het is een echt sier ras die goed als huisdier gehouden kan worden. Omdat het best zware duiven zijn kunnen ze nauwelijks vliegen.

Normaliter lopen deze kipduiven vrij rond door Almere Jungle. Helaas hebben wij momenteel last van een rover die ‘s nachts de dieren aan valt. Daarom zitten de kipduiven tijdelijk bij de parkieten in de volière.

Het kweken met duiven

Het fokken van duiven is een grote hobby en sport voor veel mensen. Doel van het fokken is de gezondheid van het dier verbeteren maar ook het uiterlijk en gedrag kan veranderd worden. In Nederland zijn ongeveer 250 duiven soorten bekend. Wereldwijd maar liefst 500! Maar hoe werkt dat nou..

Al deze duiven soorten zijn onderverdeeld in een grotere groep. Dit zijn de hoofdgroepen. Binnen deze groepen kunnen nieuwe soorten gefokt worden. Dit kunnen mensen thuis doen, of aangesloten bij een vereniging. De duiven worden voor verschillende doeleinde gefokt. Bijvoorbeeld voor het vliegen van wedstrijden of als sierduif zoals onze kipduiven.

Een echte fokker kiest zelf welke duiven bij elkaar worden geplaatst om zich voort te planten. Hierdoor kan men de beste duiven bij elkaar zetten waardoor de goede eigenschappen behouden blijven.

Kipduif

Kipduif