Flappentak

Wandelende takken zijn er in alle soorten en maten. De flappentak lijkt meer op een stekelig blaadje dan op een echte takje. Dit komt doordat hij leeft in Australië in planten met stekels. Door zijn unieke uiterlijk is hij minder zichtbaar voor predatoren.

De mannen en vrouwen zijn qua uiterlijk heel verschillend. Het vrouwtje kan tot wel 20 centimeter groot worden terwijl het mannetje niet groter wordt dan 11 centimeter. Ook is het mannetje bruin van kleur terwijl het vrouwtje meer gelig is. Het vrouwtje heeft een breder lichaam en veel meer stekels. Het mannetje kan daarentegen uitstekend vliegen!

De flappentak komt oorspronkelijk uit Australië. Hier leeft hij in struiken zodat zijn camouflage goed werkt. Mocht hij toch een vijand tegen komen dan rolt hij zich zo snel mogelijk op waardoor hij op een schorpioen lijkt. Roofdieren zijn vaak bang voor schorpioenen en laten hem dan misschien met rust. Een slimme tactiek dus! Wanneer een flappentak in een struik hangt kan hij ook erg goed wiebelen. Hierdoor lijkt het net alsof hij als een blaadje mee waait met de wind. De flappentak is een erg nuttig beestje. Hij eet gaten in bladeren waardoor de onderliggende struiken/bladeren meer zonlicht tot zich krijgen.

Voorplanting

De flappentak kan zich op twee verschillende manieren voortplanten. De eerste is ongeslachtelijk (parthenogenese). Het vrouwtje heeft dan geen mannetje nodig om zich voort te planten. Als een vrouwtje dan eitjes legt komen deze na ongeveer 10 tot 11 maanden uit. De tweede manier is geslachtelijk. Het mannetje bevrucht het vrouwtje voordat ze haar eitjes legt. Op deze manier komen de eitjes veel sneller uit. Al na 5 of 6 maanden. Als het vrouwtje eitjes legt zonder bevruchting zijn de nakomelingen altijd vrouwtjes!

Het vrouwtje legt haar eitjes op de grond, tot twee stuks per dag. De jongen die uit de eitjes komen vervellen ongeveer 6 keer en zijn dan na zo’n 4 tot 6 maanden volwassen.

Hè bah!

Mensen vinden insecten vaak vies en eng. De flappentak is echter helemaal niet gevaarlijk voor mensen. Hij kan niet steken of bijten en zal niet snel wegvliegen.

Translate »