Griekse landschildpad

De Griekse landschildpad (Testudo hermanni) is een diertje die overdag actief is. In tegenstelling tot wat veel mensen denken kunnen ze best vlot lopen en zelfs klimmen en graven! Deze schildpadden hebben daarom ook best wat ruimte nodig zodat ze lekker kunnen rond banjeren. Ze worden gemiddeld ongeveer 20 tot 30 centimeter groot en kunnen maar liefst 50 jaar oud worden.
Herkomst

Omdat de schildpad een reptiel is heeft hij veel zonlicht nodig om zichzelf warm te houden. Hij komt dan ook voor in een warm klimaat, namelijk in het zuiden van Europa en de Balkan. Ze leven daar met name in droge bossen, steppen en weiden.

Over het algemeen is deze schildpad zeer vredelievend naar soortgenoten. Dit veranderd echter als er maar weinig voedsel is. Als de schildpadden dan samen zouden leven is er teveel concurrentie voor voedsel dus leven ze solitair en komen ze alleen samen om te paren. Als er voldoende voedsel is kunnen ze ook met meerdere samen leven. Helaas wordt het in het wild voor deze schildpadden heel moeilijk door alle milieuvervuiling en de mens die de schildpadden vangt. Ze hebben dan ook de status Near threatened gekregen van de International Union for Conservation of Nature and Natural Resources (IUCN) wat betekend dat hun voortbestaan bijna bedreigd wordt.

Voeding

In het wild eet de schildpad eigenlijk met namen planten. Daarnaast zullen ze ook wel eens een slakje of een worm opeten. Omdat de schildpad maar een kleine bek heeft zorgt hij er eerst voor dat het eten wordt klein gemaakt met zijn voorpoten zodat hij het makkelijk kan opeten. Wist je dat de schildpad geen tanden heeft maar wel ontzettend hard kan bijten!

Voorplanting

De schildpad groeit ontzettend langzaam. Hierdoor duurt het ook een aantal jaar voordat de dieren geslachtsrijp zijn. Voor het mannetje is dat 3 tot 5 jaar en voor het vrouwtje 4 tot 6 jaar. Het verschil tussen mannetje en vrouwtje kun je vooral zien aan de holle schild die het mannetje aan de onderkant heeft. Hierdoor valt hij niet zo snel van het vrouwtje af tijdens het paren. Het mannetje heeft ook een iets langere staart.

Na een bevruchting kan het vrouwtje de sperma opslaan en 3 jaar later nog gebruiken om eieren te bevruchten! Per keer worden ongeveer 1-12 eieren gelegd. Deze worden ingegraven in het zand of de aarde en zullen na 2 maanden uitkomen. De jongen zorgen gelijk voor zichzelf en eten eigenlijk alles wat de volwassen schildpadden ook eten zolang het in hun bek past.

Translate »