Grijze roodstaart papegaai

Een echte kletskous!

De grijze roodstaart papegaai is een van de meest gehouden soorten papegaaien. Dit komt voornamelijk omdat ze heel sociaal zijn en ontzettend goed kunnen leren praten. Ja echt! Ze kunnen een heel vocabulaire aan woorden hebben en allerlei geluiden na doen. Onze papegaai Loewie kan bijvoorbeeld het geluid van een kat of hond na doen maar je krijgt ook ineens heel veel berichtjes op je telefoon binnen…

Grijze roodstaart papegaai

Oorsprong

De grijze roodstaart papegaai komt uit Afrika. Midden- en west Afrika om precies te zijn. Hier vinden ze in een enorme groep vaak één partner. Ze zijn dus monogaam. De papegaaien leven voornamelijk aan de rand van het regenwoud. ‘s Ochtends komen ze in grote groepen samen om op open plekken voedsel te zoeken (fourageren). ‘s Ochtends zijn daar namelijk veel olifanten aan het mesten en fourageren. De grijze roodstaart papegaai eet dan van de insecten en de planten die zich tussen de modder bevinden.

Verder eten ze in het wild noten, zaden, bloemen en vruchten. Omdat deze dieren in het wild heel schuw zijn trekken ze zich tegen de middag terug in het dichte oerwoud. Hier gaan ze met hun partner opzoek naar een nestholte. Dit kan bijvoorbeeld een gat in een oude boom zijn. Communiceren doen de dieren met elkaar door te schreeuwen en te fluiten. Ook kunnen ze geluiden van andere dieren na doen om vijanden af te schrikken! Dit is gelijk de reden waarom ze zo goed zijn in het na doen van geluiden.

Grijze roodstaart papegaai

Voortplanting

Als twee dieren eenmaal een koppel zijn geworden zal het vrouwtje één keer per jaar 2-5 eieren leggen. Dit gebeurt buiten het regenseizoen. Het verschil tussen mannetje en vrouwtje is van buiten eigenlijk niet te zien. Als de eieren gelegd zijn zal het vrouwtje gedurende vier weken de eieren uitbroeden. Het mannetje zal het nest bewaken en het vrouwtje eten brengen.

Als de eieren eenmaal zijn uitgekomen zullen de ouders de jongen gedurende 3 maanden intensief verzorgen. Het kan zijn dat de jongen in het wild langer bij de ouders blijven als ze nog niet voldoende zelfstandig kunnen eten en vliegen.

Grijze roodstaart papegaaiIn Almere Jungle leeft een groep van zes grijze roodstaart papegaaien. Vijf hiervan zijn afkomstig van de stichting papegaaienhulp. Door een verkeerde verzorging of te weinig aandacht zijn deze dieren ziek geworden. Daarnaast plukken zij zichzelf uit verveling en frustratie. In Almere Jungle zorgen wij ervoor dat de dieren weer lekker in hun vel zitten inclusief een mooi verenkleed. Wij raden u af om zelf een papegaai te nemen als u hier geen kennis van heeft. De dieren worden heel oud en hebben veel zorg nodig.

Papegaai