Gympie Gympie

De pijnlijkste plant ter wereld!

De Gympie Gympie (Dendrocnide moroides) is een Australische brandnetel die ook wel de pijnlijkste plant ter wereld wordt genoemd. Op de bladeren en stengels zitten kleine naaldjes met gif die een gigantische pijn veroorzaken. Deze pijn kan maanden tot enkele jaren aanhouden. Deze naaldjes zijn over de gehele plant te vinden en blijven zelfs giftig als de plant dood gaat. Hierdoor kunnen bladeren die al jaren dood zijn nog steeds steken.

De naaldjes zijn alleen afwezig op de fel roze besjes waardoor deze gek genoeg eetbaar zijn. De planten kunnen na verloop van tijd kleine boompjes worden van ongeveer vier meter hoog.

De Gympie Gympie heeft zelfs een paar dodelijke slachtoffers op zijn naam staan. Er zijn gevallen bekend waarbij mensen zelfmoord hebben gepleegd om van de pijn af te zijn. Zo had iemand bijvoorbeeld een blad van de Gympie Gympie als toiletpapier gebruikt. Er gaan zelfs verhalen rond van een paard dat een ravijn is ingerend na de steek van deze plant.

Naar aanleiding van een nieuws item door omroep flevoland over de Gympie Gympie in Almere Jungle werden een aantal mensen ongerust. Men was bang dat de plant zich zou verspreiden en straks net als de brandnetel in Nederland zou voorkomen. Echter is het klimaat in Nederland helemaal niet geschikt voor deze plant en zal deze ook nooit in Nederland kunnen overleven. De plant staat bij ons achter glas en wordt enkel door ons hoofd botanicus verzorgd. Snoei afval wordt verbrand en komt dus nooit in omloop. 

Het nieuws item gemist? Klik dan hier!