Konijn

Het konijn is naast de hond en de kat misschien wel een van de bekendste huisdieren. Maar wat weten we nu echt over het konijn? Ze zijn er in alle soorten en maten en in oneindig veel kleuren. Het konijn is familie van de haas. Dit betekent dat het geen knaagdier is wat veel mensen wel denken! Het konijn heeft namelijk nog extra tanden achter de bovenste snijtanden waartegen de onderste snijtanden kunnen afslijten.

Een konijn is een echt groepsdier. Dit wordt vaak vergeten als men ze als huisdier houdt. In het wild leven ze in grote groepen en graven enorme gangen onder de grond. Ondanks deze gangen brengen ze de meeste tijd boven de grond door waar ze rennen spelen en opzoek gaan naar voedsel. Dit laatste doen ze vooral ‘s ochtends en in het begin van de avond. Overdag wordt gerust en gesocialiseerd door elkaar te wassen.

Een konijn is een echte planteneter. Dit is dan ook het belangrijkste bestanddeel in hun voedsel. Daarnaast hebben ze een grote behoefte aan vezels. Omdat plantaardig voedsel lastig te verteren is gaan belangrijke voedingsstoffen de eerste keer na het eten via het poepen verloren. Om dit te compenseren eten konijnen hun eerste keutels vaak direct op. Op die manier krijgen ze de belangrijke voedingstoffen toch binnen die de tweede keer wel verteerd kunnen worden.

Konijnen zijn vrij snel vruchtbaar. Al na 3 tot 5 maanden na de geboorte. Als het vrouwtje drachtig is werpt ze na een maand een nestje jongen. Dit nest kan bestaan uit 3-8 jongen. Het kan bij uitzondering ook nog meer zijn! De jongen worden blind en kaal geboren en eens per dag gezoogd door de moeder. Na 3 weken verlaten de jongen het nest maar komen dan nog regelmatig terug naar de moeder. Het vrouwtje is direct na het werpen van haar jongen weer in staat om zwanger te worden.

Translate »