Groene leguaan

Gevaarlijk uiterlijk

Ondanks zijn ”gevaarlijke” uiterlijk is de groene leguaan een van de meest makkelijke hagedissen om tam te maken. Dit wil niet zeggen dat ze graag bij u op schoot zitten maar als ze van jongs af aan tam zijn gemaakt zullen ze de eigenaar niet lastigvallen door met hun gigantisch lange staart te zwiepen. Dit maakt deze leguaan dan ook een gewild exotisch huisdier. Maar pas op! Als Het dier niet goed is tam gemaakt kunnen ze heel lastig worden, schaf daarom nooit zomaar een exotisch dier aan.

Leguaan 1

Herkomst en habitat

De groene leguaan komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en komt daar nog veelvuldig voor in het wild. De groene leguaan leeft in gebieden met regenwouden tot in gebieden met loofbossen.

Deze hagedis kan ontzettend goed klimmen en je zult hem daarom vooral in de bomen vinden. Hij bevindt zich in de laaglanden tot een hoogte van 1000 meter boven zeeniveau.

Verder kiest de leguaan vaak bomen uit die dicht bij de oevers staan. Als er dan gevaar dreigt kan hij zich snel in het water laten vallen en via het water een uitweg zoeken.

Kaart leguaan

Voeding

De groene leguaan is een omnivoor. Dit betekent dat hij zowel groente als vlees eet. Dit vlees bestaat echter uit een aantal insecten en aas die in de natuur gegeten worden. De rest van zijn dieet bestaat vooral uit bladgroente, bloemen en fruit.

Leguaan 2

Leuke weetjes

Groene leguanen maken bijna geen geluid. Ze communiceren met elkaar door met de voorpoten te bewegen, met hun kop te knikken of door krabbewegingen te maken.

Een groene leguaan kan wel 30 jaar oud worden. Helaas worden ze vaak niet ouder dan een jaar of 15.

Het is een hagedis die wel 2 meter lang kan worden! Twee derde daarvan bestaat uit staart. Hij is makkelijk te herkennen aan de ronde schubben onder de kop.

Ondanks zijn naam, groene leguaan, kan zijn kleur flink verschillen van grijsgroen tot bruin.

Leguaan 3

In Almere Jungle hebben wij maar liefst drie groene leguanen (alle drie te zien op de foto’s). Ze zien u graag een keertje langs komen!