Luipaardgekko

Laat je staart los!

De luipaardgekko is een grond gekko. Anders dan andere gekko’s kan hij niet zomaar verticaal tegen de muur klimmen, dit komt omdat hij tenen en nagels heeft in plaats van hechtlamellen. Ondanks dat is hij wel een goede klimmer! Dit diertje kan ongeveer 25 centimeter lang worden. De romp en kop zijn samen iets langer dan de staart. De staart lijkt in stukjes verdeeld te zijn en heeft onder andere als functie het opslaan van vet.

Inmiddels zijn er door middel van fokken meerdere kleuren van deze soort waaronder de albino. De basis kleur van dit diertje is witgeel met daarop een patroon van zwarte vlekken. Ondanks dat ze niet zo groot zijn kunnen deze dieren wel 20 jaar oud worden!

Luipaard gekko

Deze gekko komt voor in Pakistan, Iran, Afghanistan en India. Hier leeft hij op de grond. Overdag schuilt hij vaak in holen onder de grond om tijdens schemering en ‘s nachts actief op jacht te gaan. De luipaardgekko jaagt op insecten en andere kleine dieren. Als de gekko zelf wordt aangevallen heeft hij een manier om te ontsnappen. Als het dier bij zijn staart gegrepen is kan hij deze namelijk loslaten, dit heet autotomie. Het stuk afgebroken staart blijft nog even bewegen waardoor het roofdier wordt afgeleid. De gekko kan vervolgens snel wegrennen en opzoek naar veiligheid. De staart groeit gewoon weer terug maar zonder wervels en nooit meer zo mooi als voorheen. In het wild houdt de luipaardgekko een winterslaap van ongeveer twee maanden.

Kaart luipaardgekko

Voorplanting

Het paarseizoen van de luipaardgekko’s loopt van februari tot september. Het vrouwtje legt dan ongeveer 10 keer per jaar twee eieren in een vochtige bodem. Dit is ongeveer 21 dagen na dat de paring heeft plaats gevonden. Het geslacht van de nakomelingen wordt bepaald door de temperatuur van de eieren en hoe lang er gebroed wordt. Afhankelijk van de temperatuur komen de eieren binnen 3 maanden uit.

Luipaardgekko