Macaronesische flora

Macaronesië is een verzamelnaam voor vier vulkanische eilandengroepen die te vinden zijn in de oostelijke Atlantische Oceaan. De vier archipels (eilandgroepen) die hier toe behoren zijn de Azoren, Madeira, Canarische Eilanden en de Kaapverdische eilanden. Deze eilandgroepen liggen voor de kust van Afrika en Zuid Europa en behoren tot Portugal, Spanje en Kaapverdië.

De eilandgroepen hebben nooit contact gemaakt met het vaste land. Hierdoor hebben de soorten die hier terecht kwamen geen uitwisseling gehad met populaties op het vaste land. Als gevolg hiervan zijn grote hoeveelheden eilandendemen ontstaan. Eilandendemen zijn soorten die alleen op een specifiek eiland voorkomen en nergens anders ter wereld. Daarnaast zorgt de afwezigheid van grote zoogdieren, een stabiel klimaat en vele andere factoren ervoor dat de planten zich op een heel andere manier kunnen evolueren dan op andere plaatsen.  Een paar goede voorbeelden hiervan zijn een aantal Digitalis en Sonchus soorten. Op het vasteland in Europa groeien deze soorten als lage kruidachtige planten terwijl er op de eilanden soorten te vinden zijn die daar uitgroeien tot bomen!

Doordat vele eilanden een vulkanische achtergrond hebben zijn hier grote verschillen in hoogte ontstaan. Hierdoor zijn er vele verschillende klimaatzones en ecosystemen op een niet al te grote afstand van elkaar te vinden. Zo zijn er naast droge kuststreken ook droge en natte laurierbossen te vinden. Deze mist en regenwouden strekte zich miljoenen jaren geleden uit over grote delen van Noord Afrika en Zuid Europa. Door de droge periode uit het Plioceen en de ijstijden die daarop volgden zijn de bossen in deze regio’s verdwenen. Deze Laurierbossen zijn nu alleen nog terug te vinden op de Azoren, Canarische eilanden en Madeira.  

Door houtkap, bosbranden en vele invasieve soorten worden deze laatste overgebleven laurierbossen zwaar beschadigd. Hierdoor zijn er vele soorten die zwaar bedreigd zijn of zelfs al zijn uitgestorven. Om te voorkomen dat nog meer soorten uit zullen sterven verzameld Almere Jungle een aantal van deze soorten en ruilt deze vervolgens weer met andere tuinen. Hierdoor blijft de plant in cultuur waardoor er wordt voorkomen dat deze helemaal uit zullen sterven.

Vaccinium padifolium

Musschia wollastonii