Muis

Een van de kleinste knaagdieren

Muizen zijn echte groepsdieren. Mensen zijn vaak bang voor de muis omdat ze onverwachts reageren als je ze in het wild tegen komt. Echter zijn deze diertjes heel tam en sociaal als ze als huisdier gehouden worden.

Sinds muizen worden gehouden als huisdier zijn er veel meer varianten gefokt dan alleen de wildkleur. Dit zorgt voor flink wat variatie onderling! Een aantal van deze wonderlijke creaties zijn te bewonderen in de Almere Jungle. De muisjes hebben grote ogen en oren. De lichaamslengte is maximaal 10 centimeter. Niet heel groot dus.

Muizen eten vrijwel alles. Ze hebben het liefst voedsel met veel vet, eiwitten en koolhydraten. Ze hebben een voorkeur voor zaden, granen, noten, wortelen, insecten, larven en wormen. Muizen verzamelen zelfs voedsel in eigen holen. Die kunnen wel 50 centimeter hoog zijn!

Muis

In het wild zetten muizen geursporen af met behulp van urine. Ze communiceren met hun familie door middel van geluid en geur. Deze geur is als mens ook goed te ruiken. Er heerst een duidelijke rangorde binnen een familie muizen. Er wordt echter niet veel gevochten in kleine groepen. Als de groepen wat groter zijn willen de mannetjes onderling nog wel eens vechten.

Een muis wordt vaak niet ouder dan drie jaar. In het wild zijn er echter zoveel vijanden dat ze vaak niet ouder worden dan een half jaar! Omdat de muizen niet zo oud worden zullen ze zichzelf ontzettend snel moeten voortplanten. Anders sterft de populatie uit. Een vrouwtjes muis kan maar liefst vijf tot tien keer per jaar jongen krijgen. Dit komt omdat de zwangerschap maar 20 dagen duurt.

Een pasgeboren muisje weegt nog maar net één gram. Binnen zes tot twaalf weken zijn ze zelf geslachtsrijp.

Muis
Muis