Fotograaf: Elske Hazenberg

Nieuws

Op deze pagina staan al onze nieuws berichten. De berichten staan op chronologische volgorde met de nieuwste berichten bovenaan.

Almere Jungle stopt helaas ook tijdelijk met het bieden van dagbesteding wegens de corona-crisis

16-03-2020

Almere Jungle stopt ook met het aanbieden van dagbesteding tot ten minste 6 april💔.
Met pijn in ons hart zijn wij helaas genoodzaakt om onze belangrijke taak, het aanbieden van dagbesteding, tijdelijk te stoppen😔. Dit betekent dat meer dan 135 cliënten met een beperking die wekelijks bij ons een zinvolle invulling van hun dag krijgen thuis komen te zitten i.v.m. het Corona virus.
Wij hebben ons best gedaan om de dagbesteding voort te zetten zodat onze cliënten hun normale routine konden behouden maar dan zonder bezoekers. Om dat te kunnen doen hadden wij al diverse voorzorgsmaatregelen getroffen om het virus buiten Almere Jungle te houden. Helaas zijn wij door de aangekondigde maatregelen gister avond genoodzaakt ook het aanbieden van dagbesteding te stoppen. Dagbesteding betekent nu eenmaal contact tussen veel mensen, cliënten, medewerkers en vrijwilligers. Op dit moment is de veiligheid van deze soms kwetsbare doelgroep en ons personeel belangrijker dan het doel van de dagbesteding.
Het niet volgen van dagbesteding heeft op veel cliënten een heftige impact. Almere Jungle doet er alles aan om er voor te zorgen dat onze trajectbegeleiders contact houden met onze cliënten om te kijken hoe het met ze gaat en een sociaal isolement te voorkomen.
Wij hopen dat iedereen goed voor elkaar zorgt en op elkaar let. Luister naar het RIVM, en houd je aan de door hen opgestelde maartregelen. Dan zorgen we samen dat dit virus snel de wereld uit is! #TeamAlmereJungle❤️🌴

Almere Jungle sluit haar deuren voor het publiek vanwege de corona-crisis

12-03-2020

Almere Jungle sluit tot ten minste 31 maart haar deuren voor het publiek ðŸ˜”.

Op donderdag 12 maart is door de overheid besloten dat alle amusementsparken, musea en andere grote publiekslocaties gesloten dienen te worden om de verspreiding van het corona virus in te dammen. Ook alle evenementen met meer dan 100 personen worden afgelast. Omdat wij naast een indoor-dierenpark ook een zorginstelling zijn en derhalve te maken hebben met mensen met een lagere weerstand vinden wij het onverantwoord nog publiek te ontvangen. Wij hebben dus helaas het besluit moeten nemen onze deuren voor het publiek gesloten te houden tot minimaal 31 maart.

Op deze manier hopen wij onze belangrijke zorg-functie voor de jeugd, jongvolwassenen, volwassenen en oudere zo lang mogelijk te kunnen continueren. Dit betekent dat Almere Jungle als dagbestedingslocatie wel geopend zal blijven. Uiteraard worden de nodige voorzorgsmaatregelen genomen om te voorkomen dat het virus zich via Almere Jungle tussen personeel of zorg-cliënten zal kunnen verspreiden.

Wij hopen jullie uiteraard zo snel mogelijk weer te kunnen ontvangen!

Grote hoeveelheid flugsand afgeleverd voor nieuw project

28-02-2020

Vandaag is er maar liefst 20 m3 flugsand geleverd bij Almere Jungle. We houden nog even geheim waar dit zand voor bedoeld is… Maar dat zullen jullie spoedig zien!

Nieuw verblijf geopend voor de Bengaalse oehoe!

14-02-2020

De afgelopen twee maanden is er door onze medewerkers en zorgcliënten hard gewerkt aan een gloednieuw verblijf voor een diersoort die bij ons achter de schermen verbleef. Op 14 februari is het verblijf geopend voor publiek. In het verblijf bevinden zich 2 bengaalse ohoes. Sam, het mannetje, werd door ons opgevangen omdat de eigenaar is overleden. We zijn opzoek gegaan naar een vrouwtje voor hem zodat ze als koppel in dit verblijf kunnen wonen. Dat is Samien geworden. 

De dieren zijn te bezichtigen door twee prachtige grote glazen ruiten. Om de vogels aan te leren dat daar glas zit zijn er tijdelijk grote bamboo palen voor de ruiten geplaatst om te voorkomen dat de vogels tegen het glas aan vliegen. Na het vrijlaten ontdekte de vogels al zeer snel hun nieuwe verblijf en na een dag aten ze al hun eerste kuikens.

Elske Hazenberg

Verbouwing van de ingang

05-02-2020

We zijn gestart met een nieuw project namelijk het verbouwen van de ingang! Er zal onder andere een grotere vijver voor de koi karpers komen waardoor de vissen ook beter te zien zullen zijn. Daarnaast zal de routing worden aangepast om de doorstroom te verbeteren. Het smoelenbord wordt geactualiseerd en het magazijn van onze horeca wordt vergroot. 

Opnieuw tweede plaats voor Almere Jungle in verkiezing tot leukste uitje van Flevoland!

27-01-2020

Met trots mogen wij jullie mededelen dat we opnieuw de zilveren plak hebben gewonnen in de race om het beste uitje van Flevoland. Wij willen alle mensen die op ons gestemd hebben bedanken en we zullen jullie niet teleurstellen dit jaar!

Levend fossiel gered in Australië

21-01-2020

Iedereen heeft het vast meegekregen, de bosbranden in Australië. Naast de enorme gevaren voor dieren worden ook veel planten bedreigd in hun voortbestaan. Een voorbeeld hiervan is het levend fossiel Wollemia nobilis.

Nog maar 200 bomen van de zeldzame Wollemia groeien op een geheime locatie in Australië. Met man en macht heeft een team van brandweren deze kleine populatie extra beschermd om uitsterving tegen te gaan.

Wist u dat wij als botanische tuin ook daar een rol in spelen? Mocht de reddingsactie in de toekomst mislukken dan beschikken botanische tuinen nog over planten! Zo hebben wij namelijk 2 Wollemia exemplaren in onze collectie.
Op deze manier zal de soort nooit volledig uitsterven en zijn er mogelijkheden om deze terug te plaatsen in de natuur.

Het bos in Australië

Twee kleine nieuwe bewoners

12-12-2020

Niet alleen wij maar ook jullie, onze bezoekers, hebben lang moeten wachten op onze nieuwe aanwinsten🐵! Nu al het papierwerk eindelijk rond is mogen Cheka en Smeagol afkomstig van Stichting AAP hun nieuwe verblijf gaan ontdekken. Beide dieren zijn in beslag genomen en zijn vervolgens bij AAP aan elkaar geïntroduceerd. Cheka is een wat oudere heer en Smeagol een jonge dame. Voor Smeagol is dit de eerste keer dat zij zoveel ruimte tot haar beschikking heeft en echt door de bomen kan rennen. Kom jij ze ook snel bewonderen?

Van Giethoorn naar Almere Jungle

12-11-2019

Gister hebben wij twee nieuwe bewoners mogen verwelkomen😄! Berend en Betsy hebben bijna hun hele leven in het museum De Oude Aarde Giethoorn gewoond in Giethoorn. De huidige eigenaren vonden dat de dieren nu ze zo groot geworden zijn een groter verblijf verdienen. Om die reden zijn ze naar ons verhuisd!

Op dit moment zijn wij bezig met de vergunning voor het toekomstige verblijf en zullen de dieren dus nog niet te zien zijn voor het publiek. Achter de schermen zijn ze er qua verblijf uiteraard al wel op vooruit gegaan! Kun jij ook niet wachten om ze te mogen bewonderen? ðŸŠðŸŠ

Hoe is het om te werken in Almere Jungle?

15-09-2019

Hebben jullie de Almere Deze Week gelezen de afgelopen weken? Iedere week was er een bericht uit Almere Jungle waarin verschillende mensen vertellen over hun werk bij ons ðŸ. Gemist? Volgende week is je laatste kans! Dan vertellen onder andere onze deelnemers en de directeur over wat Almere Jungle voor hen betekent ðŸŒ´. En anders zijn ze altijd nog online te lezen! -> http://epaper.rodimedia.nl/rodimedia/data/epaper/almeredezeweek/ep_indexadw.cfm

Uitwisseling!

22-08-2019

Er heeft een bijzondere uitwisseling plaats gevonden tussen Almere Jungle en de Plantentuin Meise in België! Met 96 hectaren en een collectie van wel 18 000 soorten levende planten is dit een van ‘s werelds grootste botanische tuinen🌴🌵.

Het uitwisselen van planten tussen botanische tuinen is erg belangrijk. Op deze manier wordt er namelijk voorkomen dat zeldzame planten uitsterven🦕. Komen jullie snel op zoek naar onze nieuwe bijzondere planten?

Dagbesteding bij Almere Jungle

12-07-2019

Vorige maand hebben wij weer de jaarlijkse familie-avond voor onze deelnemers georganiseerd. Op deze speciale avond kunnen zij laten zien wat ze iedere dag bij ons doen! Op iedere werkplek (facilitair, horeca, winkel, groen, techniek, ICT, lessen, dierverzorging, Creations LAB en de lunchroom) staat één van de praktijkbegeleiders die wat uitleg geeft. Er zijn diverse rondleidingen, een prijsvraag en een speech van de directeur.

Dit jaar was drukker dan ooit! Meer weten over onze zorg? Kijk dan op www.nieuwlandkemphaan.nl

Elske Hazenberg

Heb jij het al gehoord? Er zijn binnenkort geplande werkzaamheden

13-05-2019

Donderdag 16 mei hebben we grote werkzaamheden gepland aan het wasberen verblijf. Dit betekend dat de dieren even een dagje niet te zien zullen zijn zodat we hun verblijf een make-over kunnen geven! Ze krijgen nieuwe klim en schuil mogelijkheden en het wordt allemaal weer opgefrist. Als alles volgens planning verloopt zullen de wasberen vrijdag 17 mei gewoon weer te zien zijn!

Dinsdag en woensdag 21 en 22 mei is groot onderhoud gepland aan de waterschildpad vijver. Eens per jaar pompen we de vijver leeg en vangen we alle schildpadden uit. Ze worden gecontroleer dop hun gezondheid, hun gewicht, hun chip en de vervellingen. Van dit moment maken wij gebruik om ook de vijver schoon te maken. Je kan je misschien wel voorstellen dat er gedurende het jaar flink wat zand etc. ophoopt op de bodem. Na de grote schoonmaak is de vijver weer super helder en kun je alle schildpadden weer zien zwemmen! 

Ondertussen wordt er buiten hard gebouwd aan een nieuw verblijf voor de Griekse landschildpadden! Deze dieren lopen nu nog in het werelddeel Azië maar krijgen een prachtig nieuw verblijf in Europa waar ze wel heel dichtbij komen! We verwachten dat het verblijf rond de zomer gereed zal zijn.

 


Maar liefst 4 stekelvarkens geboren de afgelopen twee weken!

19-04-2019

Rond de kerst zagen we veel paringen bij de stekelvarkens. Dit was vlak nadat de twee jonge stekelvarkens van vorig jaar naar Texel Zoo zijn verhuist. Twee weken terug werden we verrast met de eerste tweeling van dit jaar. We vermoedde al dat de tweede dame ook drachtig was en minder dan een week later wierp ook zij een tweeling. De ouders zorgen goed voor de jongen en ook hun oudere broer Frummel houdt ze warm ‘s nachts. De stokstaartjes mogen tijdelijk niet bij de stekelvarkens tot ze groot genoeg zijn om zichzelf te verdedigen. Onze huisfotograaf Elske Hazenberg heeft deze ontroerende foto gemaakt van de dieren met hun kroost. Ze zijn nu al te zien voor publiek!

 


Nieuwe kerkuil volière geopend!

12-04-2019

De kerkuilen zijn weer te zien in hun grote volière! Na het instorten van de oude volière hebben we er alles aan gedaan om een nog mooiere volière terug te bouwen. Met deze volière is er een nieuw stukje jungle bij gekomen waar in de toekomst ook fretten, griekse landschildpadden, kippen en konijnen te zien zullen zijn. Ook is er een meditterane tuin die langzaamaan over gaat in natter bos.

 


Almere Jungle Creations LAB op feestelijke wijze geopend!

10-04-2019

Het Almere Jungle Creations LAB is op feestelijke wijze geopend. Wellicht dat jullie de afgelopen 4 maanden al het een en ander gezien hebben want pal naast het Jungle café en de Jungle store is het Creations LAB gebouwd. Dit LAB is gebouwd door oude WitchWorlders. Na het stoppen van WitchWorld eind 2018 is er contact geweest met oud-directeur Ton Theunis. Om te voorkomen dat dit bijzondere type dagbesteding en de kennis met betrekking tot parkontwikkeling van de afgelopen 10 jaar verloren zou gaan is besloten dat Ton Theunis met zijn mensen aan de slag gaat voor Almere Jungle. In dit LAB zal vanalles gebouwd worden ten behoeven van het dierenpark. Dit komt de proffesionaliteit ten goede maar ook de beleving voor jullie, de bezoekers! Vanaf nu is het mogelijk om in het LAB te komen gluren via de raampjes in het dierenpark en zo te zien waar momenteel aan wordt gewerkt. 

Met hoge uitzondering opent het LAB zijn deuren dit weekend voor publiek. Op zaterdag 13 en zondag 14 april is Ton Theunis aanwezig in het LAB om tekst en uitleg te geven (tussen 11.00 uur en 15.00 uur).


Almere Jungle is het op één na leukste uitje van Nederland!

08-03-2019

Dierenpark Almere Jungle is in de jaarlijkse verkiezing van het land van ANWB de Flevolands leukste uitje van het jaar 2019 als tweede geëindigd! 80.000 bezoekers bezochten Almere Jungle in 2018 en velen van hen gaven hun stem aan het bijzondere Almeerse dierenpark.

Hoofd Almere Jungle Mike van Mourik is trots en in zijn nopjes met de uitslag van de verkiezing.
‘Het is voor ons hele team natuurlijk het grootste compliment dat je kunt krijgen. Wanneer je voor het eerst meedoet, direct wordt genomineerd in de top 5 en dan zo hoog eindigt, is dat geweldig. Niet alleen omdat we het onze bezoekers blijkbaar zo naar de zin weten te maken, maar ook vanwege het feit dat we dat kunnen doen op een maatschappelijke en inclusieve manier. 


In Almere Jungle zijn voornamelijk exotische dieren gehuisvest die werden verwaarloosd of soms zelfs letterlijk werden gevonden langs de kant van de weg. De zorg voor zowel dieren als planten, maar ook het Jungle Café, Jungle Store en andere activiteiten worden verricht door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, intensief begeleid door de medewerkers en vrijwilligers van Almere Jungle. Zonder hun inzet had Almere Jungle deze titel nooit kunnen ontvangen. 

Het interesse van het publiek voor Almere Jungle groeit ieder jaar gestaag, constateert Van Mourik.
‘Vanaf onze start in 2009 weten mensen ons steeds beter te vinden. Niet alleen uit de gemeente Almere, trouwens. We ontvangen bezoekers uit het hele land met allerlei achtergronden. Veel ouders en grootouders met kinderen, dagverblijven, scholen, maar zeker ook andere liefhebbers van onze exotische dieren en planten. Die groei willen we erg graag voortzetten. Daar zal ons werk de komende tijd op gericht zijn.
Om te beginnen krijgen de kerkuilen binnenkort een prachtig nieuw verblijf, komt er een heus zeewater bassin met degenkrabben én kunnen onze gasten als alles goed verloopt nog voor de zomer persoonlijk kennismaken met onze nieuwste inwoners, de penseelapen.’ Verder zijn de uitbreidingen voor dit jaar nog een verassing.

We willen al onze trouwe bezoekers bedanken voor hun stem en hopen ze snel weer te zien!

Bedankt namens het trotse team Almere Jungle.


Voorjaarsvakantie!

15-02-2019

Het is weer tijd voor de voorjaarsvakantie en dat betekend allemaal leuke activiteiten bij Almere Jungle. Deze vakantie hebben we uiteraard de voel & beleef rondleiding maar ook diverse voederpraatjes (bij de grijze roodstaarten en bij de wasberen) en meet & greets (met een stekelvarken, kleine egeltenrek en onze fretten!). Kijk in onderstaande tabel voor de exacte tijden. De voederpraatjes en meet & greets zijn gratis bij toegang naar Almere Jungle!

WatHoe laatWanneer
Voederpraatje wasberen13.30 uurZaterdag 16 februari
Voel & beleef rondleiding15.00 uur
Voederpraatje papegaaien15.00 uurZondag 17 februari
Voel & beleef rondleiding12.00 uurMaandag 18 februari
Meet & greet egeltenrek13.30 uur
Voederpraatje wasberen15.00 uur
Meet & greet fretten12.00 uurDinsdag 19 februari
Voel & beleef rondleiding13.30 uur
Voederpraatje papegaaien15.00 uur
Voederpraatje wasberen12.00 uurWoensdag 20 februari
Meet & greet stekelvarken13.30 uur
Meet & greet egeltenrek12.00 uurDonderdag 21 februari
Voederpraatje papegaaien13.30 uur
Voel & beleef rondleiding15.00 uur
Voederpraatje wasberen12.00 uurVrijdag 22 februari
Meet & greet fretten15.00 uur
Voederpraatje papegaaien13.30 uurZaterdag 23 februari
Voel & beleef rondleiding15.00 uur
Voederpraatje wasberen  

 

15.00 uurZondag 24 februari

 


Kerstvakantie 2018-2019!

14-12-2018

Het is weer bijna zo ver, kerst! Buiten wordt het alsmaar kouder en de dagen worden steeds korter. In Almere Jungle daarentegen blijft het altijd goed vertoeven en altijd droog. Ideaal voor een geslaagd uitje in de winter. Er zijn diverse activiteiten te beleven deze kerstvakantie waaronder voederpraatjes, rondleidingen en meet & greets. Daarnaast is het natuurlijk mooi versiert en knispert het hout in de houtkachel.

Let wel op, 24 december en 31 december sluiten wij om 16.00 uur. 25 en 26 december zijn wij gesloten.

Voel & beleef rondleiding met exclusief kijkje achter de schermen
De rondleidingen worden gegeven door onze enthousiaste dierverzorgers. Zij kunnen je alles vertellen en laten zien. Voor de rondleiding geldt een extra bijdrage van €2.50 en zal zijn op:
Zaterdagen om 15.00 uur
Maandagen om 12.00 uur
Donderdagen om 15.00 uur

Meet & greet met Frummel het stekelvarken
Tijdens de meet & greet zie je de dieren dichterbij dan ooit tevoren. Je krijgt de unieke verhalen te horen over de herkomst van de dieren en meer uitleg over het stekelvarken. De meet & greet is gratis en zal plaatsvinden in het toekomstige klauwapen verblijf in Amerika. De meet & greet met Frummel is op:
Donderdag 27-12 om 12.00 uur
Woensdag 02-01 om 12.00 uur
Vrijdag 04-01 om 15.00 uur

Meet & greet met de grijze roodstaarten
Grijze roodstaart papegaaien zijn voor veel mensen facinerende dieren. Ze zijn ontzettend slim en hebben allemaal een eigen karakter. Tijdens de meet & greet zullen verschillende grijze roodstaarten uit onze groep aan je worden voorgesteld. De meet & greet is gratis en zal plaatsvinden in het toekomstige klauwapen verblijf in Amerika. De meet & greet met de grijze roodstaarten is op:
Donderdag 27-12 om 12.00 uur
Woensdag 02-01 om 12.00 uur
Vrijdag 04-01 om 15.00 uur
Donderdag 03-01 om 12.00 uur

Voederpraatje bij de vogels van Austalië
Tijdens het voederpraatje in Australië zal een dierverzorger je ongeveer 15 minuten lang alles vertellen over de diverse soorten vogels die daar leven. Tijdens deze presentatie zullen de vogels gevoerd worden en kunnen er vragen beantwoord worden. De voederpraatjes zijn gratis en zijn te zien op:
Maandag 24-12 om 13.30 uur
Vrijdag 28-12 om 15.00 uur
Maandag 31-12 om 13.30 uur

Voederpraatje bij de Aziatische vijver
Heb jij altijd al alles willen weten over die enorme vissen met die dikke lippen die in onze grote vijver in Azië zwemmen? Kom dan kijken bij het gratis voederpraatje! Een enthousiaste dierverzorger verteld je alles over alle vissen die in de vijver leven en zal al jouw vragen beantwoorden. De voederpraatjes in Azië zijn te zien op:
Zaterdag 22-12 om 13.30 uur
Donderdag 27-12 om 13.30 uur
Zondag 30-12 om 15.00 uur
Donderdag 03-01 om 13.30 uur
Zondag 06-01 om 15.00 uur

Voederpraatje in Afrika
Tijdens dit voederpraatje leer je alles over onze dieren uit Afrika. Daarnaast zullen de dieren gevoerd worden dus zijn ze extra actief. Het voederpraatje is gratis en te zien op: 
Zondag 23-12 om 15.00 uur
Vrijdag 28-12 om 12.00 uur
Maandag 31-12 om 15.00 uur
Vrijdag 04-01 om 12.00 uur


Grote ramen geplaatst in het apen verblijf

22-11-2018

Vandaag zijn er 3 enorme ramen geplaatst door ons team in het toekomstige apen verblijf! Ze waren zo groot dat meerdere doorgangen in de jungle aan de bovenkant vergroot moesten worden omdat de ramen anders niet naar het verblijf gesjouwd konden worden. 


Nieuwe reuzen

26-10-2018

In oktober hebben wij 3 nieuwe bewoners gekregen! Het zijn enorm grote vlaamse reuzen. Ze zijn afkomstig uit een andere opvang, Serpo. De dieren zijn daar terecht gekomen omdat ze bij hun vorige eigenaar zijn mishandeld. 1 van de drie konijnen heeft hierdoor een poot amputatie moeten ondergaan. Zij gaat nu door het leven met maar 3 poten. Gelukkig heeft ze hier zelf weinig last van en kan ze zich prima in onze groep konijnen mengen.

Vlaamse reuzen

Herfstvakantie in Almere Jungle, kom jij het beleven?

16-10-2018

Ondanks het mooie weer is de zomer al voorbij en komt de herfstvakantie er weer aan! De eerste blaadjes beginnen te vallen en het wordt ‘s nachts al weer wat koeler. In de kas is het gelukkig altijd warm en droog. Uitstekende omstandigheden voor een leuk dagje uit. Deze herfstvakantie hebben we weer verschillende activiteiten gepland. De voel en beleef rondleiding wordt tijdelijk in een nieuw jasje gegoten met een nog bijzonderder kijkje achter de schermen. Daar zitten namelijk de dieren die in de toekomst in Almere Jungle te zien zullen zijn. Omdat er in Almere Jungle ook ontzettend veel bijzondere planten te bewonderen zijn kun je voor €2.50 ook een botanische rondleiding volgen. Deze is zowel geschikt voor volwassene als voor kinderen. Hierbij leer en beleef je van alles over de meest bijzondere planten in Almere Jungle.

Daarnaast zijn er gratis voederpraatjes door echte dierverzorgers. Zij kennen de dieren het beste en kunnen al je vragen beantwoorden! Dus altijd al willen weten wat een wasbeer eet? Of welke poep het meeste stinkt? Kom dan kijken bij een voederpraatje! Deze vakantie zijn er praatjes in Afrika en bij de wasberen.

Naast de voederpraatjes hebben we dit jaar ook meet & greets met twee diersoorten, het stekelvarken en de leguaan. Tijdens de meet & greet zie je de dieren dichterbij dan ooit tevoren. Je krijgt de unieke verhalen te horen over de herkomst van de dieren en meer uitleg over de specifieke soorten.

Als afsluiter van deze vakantie organiseren wij Jungle by Night! Dit is de enige avond in het jaar dat je Almere Jungle in het donker kan bezoeken. Uiteraard worden de planten en dieren mooi verlicht. Het thema dit jaar is onderwater, dus trek je laarzen maar aan want het kon wel eens een natte boel worden!

Agenda: 

De praatjes en meet & greets zijn gratis. De rondleidingen kosten €2.50 per persoon bovenop de entree en duren 1 uur. 

Zaterdag 20 oktober: 
Om 12.00 uur een wasbeer voerpraatje en om 15.00 uur een voel en beleef rondleiding (met exclusief kijkje achter de schermen).

Zondag 21 oktober:
Leer alles over onze dieren in Afrika tijdens het voerpraatje om 14.00 uur.

Maandag 22 oktober:
Een wasbeer voerpraatje om 12.00 uur en een meet & greet met frummel ons stekelvarken om 15.00 uur. De meet & greet vindt plaats in het toekomstige verblijven van onze klauwapen (Amerika). 

Dinsdag 23 oktober: 
Meet & greet met één van onze volwassen groene leguanen om 12.00 uur. Een heuse botanie rondleiding om 14.00 uur en een voederpraatje in Afrika om 16.00 uur.

Woensdag 24 oktober:
Een voederpraatje bij de wasberen om 11.00 uur. Een meet & greet met ons stekelvarken jong Frummel om 13.00 uur en een voel en beleef rondleiding met een exclusief kijkje achter de schermen om 15.00 uur.

Donderdag 25 oktober:
Een meet & greet met een van onze leguanen om 12.00 uur. Een botanie rondleiding om 14.00 uur en een voerpraatje in Afrika om 16.00 uur.

Vrijdag 26 oktober:
De laatste meet & greet met Frummel ons jonge stekelvarken om 12.00 uur en een wasbeerpraatje om 15.00 uur.

Zaterdag 27 oktober: 
Naast dat we deze dag onze avond opening Jungle by Night organiseren (19.00-23.00) kun je overdag komen naar een voederpraatje in Afrika om 11.00 uur, een botanie rondleiding om 11.00 uur en een voel en beleef rondleiding om 15.00 uur.

Zondag 28 oktober: 
De laatste dag alweer! Vandaag is er een wasbeerpraatje om 14.00 uur.

 


Feestelijke opening van de nieuwe Jungle Store!

26-09-2018

Na maanden ploegen en hard werken met medewerkers, deelnemers, stagiaires en vrijwilligers kunnen wij jullie vertellen dat de nieuwe winkel voor publiek is geopend. Op dinsdag 25 september is de directie van Nieuwland werk taal zorg, waar Almere Jungle onderdeel van is, speciaal naar Almere gekomen om het lintje te knippen. Iedereen die heeft meegewerkt is ontzettend trots op het eindresultaat en wij hopen dat jullie er met net zoveel plezier naar kunnen kijken als wij! Neem jij bij je volgende bezoek ook een kijkje?

  

 


Penisplant in bloei in Almere Jungle!

06-07-2018

De Amorphophallus atroviridis of ook wel penisplant of voodoolelie genoemd staat in bloei! De plant komt van nature voor in Thailand en houdt van warmte! De bloem ruikt naar een combinatie van rottend vlees en kaas. Niet wat je zou verwachten van zo’n mooie bloem. De plant gebruikt deze geur om aasvliegen aan te trekken. De plant gebruikt deze aasvliegen om zich te laten bestuiven. Er zijn zelfs bloemen die zichzelf kunnen laten opwarmen om zo een rottend dier na te bootsen. Op deze manier komen er nog meer vliegen op de plant af en is de kans op bestuiving het grootst.

In de eerste paar jaar komt er een mooi paarsachtig blad tevoorschijn wat één keer per jaar afsterft voor een rustperiode in de ondergrondse knol. Zodra de knol groot genoeg is kan de plant dus ook bloeien! Dit jaar bloeit de penisplant voor het eerst in Almere Jungle. 

Normaliter staat de plant in onze afgesloten kas. Speciaal voor deze gelegenheid hebben wij hem publiekelijk neergezet. De plant zal blijven staan tot deze is uitgebloeid. Dit zal enkele dagen duren. De geur kan na verloop van tijd wel afnemen.

Vanaf 17.00 uur is onze plantenverzorger Sylvan Janssen te zien bij Omroep flevoland die deze bijzondere plant gefilmd heeft.

 

 


Almere Jungle, meer dan alleen een dierenpark!

07-06-2018

In Almere Jungle komen mensen en dieren samen. Als dierenpark zijn wij onderdeel van Nieuwland WTZ. Wij bieden mensen met een beperking zinvolle dagbesteding en re-integratie mogelijkheden. Er zijn maar liefst 8 verschillende werkplekken waarin wij dagbesteding aanbieden. Dit betekent dat de dieren worden verzorgd door onze cliënten onder professionele begeleiding. Ook de groenvoorziening, het Jungle café en de winkel worden gedraaid door onze deelnemers. Deze unieke combinatie van mensen, dieren en publiek zorgt voor een leuke sfeer en bijzondere ontmoetingen. Kijk onderstaand filmpje om een beter idee te krijgen!

Wil je nog meer weten over dagbesteding bij Almere Jungle? Ga dan naar onze speciale website: Nieuwland


Baby nieuws!

18-05-2018

Onze Afrikaanse stekelvarkens hebben een jong gekregen.

Nu het jong iets meer dan 2 weken oud is en gezond verklaard door de dierenarts. Willen wij dit nieuws met jullie delen!

Naam: Pride. Geslacht: Man. Geboren op 30 april 2018.

Almere jungle is super blij dat Pride het perfect doet! Hij drinkt goed bij zijn moeder en gaat al vaak zelf op verkenning door het verblijf. 
Voor onze dierverzorgers is het een goed teken dat de stekelvarkens weer een jong hebben gekregen. Het is een extra bevestiging dat de stekelvarkens het naar hun zin hebben bij ons ondanks hun droevige verleden in Spanje! 

 

 


Meivakantie in Almere Jungle

28-04 tot en met 13-05

Er zijn weer leuke activiteiten in de meivakantie. Diverse dierverzorgers houden informatieve praatjes bij verschillende dierverblijven (gratis). Er zijn extra voel en beleef rondleidingen waarbij je zowel voor als achter de schermen mag kijken (extra kosten). Afhankelijk van de groep kunnen diverse dieren worden aangeraakt/vastgehouden. Liever zelf op pad? Haal een speurtocht of een leuke kleurplaat! 

De planning van de praatjes en rondleidingen is als volgt: 
Zaterdagen: 
Afrika praatje om 11.30
Voel en beleef rondleiding om 15.00

Zondagen: 
Wasbeer praatje om 14.00

Maandagen:
Australië praatje om 14.00

Dinsdagen: 
Wasbeer praatje om 11.30
Voel en belef rondleiding om 15.00

Woensdagen:
Australië praatje om 11.30

Donderdagen:
Afrika praatje om 14.00
Voel en beleef rondleiding om 15.00

Vrijdagen: 
Australië praatje om 11.30

De rondleidingen gaan alleen door als er minimaal 5 deelnemers zijn. Er hoeft niet vooraf gereserveerd te worden. 
En houd je ogen goed open! Misschien loop je wel een dino tegen het lijf.


Omleiding naar Almere Jungle door wegafsluiting

06-04-2018

Almere Jungle is de komende twee weken te bereiken via een omweg. Dit is het gevolg van een afsluiting van de Waterlandseweg (N305) tussen de A6 en De Kemphaan. Het gaat om de periode vrijdag 6 april 20.00 uur tot maandag 16 april 2018 5.00 uur.

Verkeer vanuit Utrecht kan ons via de normale route bereiken. Verkeer vanuit Almere moet omrijden van de a6 naar de a27 richting Utrecht en komt op die manier via het oosten bij de kemphaan. Dit kan via de waterlandseweg of de vogelweg.

Voor bezoekers die met de bus naar de Kemphaan komen heeft Keolis een pendelbusdienst ingesteld die passagiers vervoert van en naar een halte bij de vogelweg (o.a. lijn 160). Vanaf de carpoolplaats bij Blaricum rijden ook pendelbusjes van en naar de Kemphaan.

Met de fiets zijn we gewoon bereikbaar vanuit Almere!

Meer info over de afsluiting: werkzaamheden


De besjes van de gevaarlijke Gympie Gympie zijn rijp!

13-03-2018

De bessen van de gympie gympie (Dendrocnide morioides) zijn rijp!! Deze bessen verkleuren fel roze wanneer ze afrijpen. Ondanks dat de plant extreem gevaarlijk is kunnen de bessen gewoon gegeten worden. Natuurlijk heeft onze botanist de bessen geproefd in naam van de wetenschap. De bessen zijn smakeloos maar hebben wel een hele frisse en knapperige textuur.

Meer informatie over de Gympie Gympie? Kijk op onze website!
https://almerejungle.nl/gympie-gympie/


Gedumpte baardagame 

01-03-2018

Helaas maken wij dit vaker mee.. Vandaag is deze baardagaam buiten gevonden in Almere Haven in de Siberische kou (-5 ºC). Het beestje was bijna bevroren en kwam nog verkleumd bij ons binnen. Helaas heeft ze voor dat ze gedumpt werd ook niet de goede leefomstandigheden gehad. Door een tekort aan kalk en/of vitamine D3 en/of uv-licht kunnen baardagamen rachitis krijgen. De gevolgen zijn misvormde en broze botten wat goed te zien is bij deze baardagaam. Zijn poten zijn krom gaan groeien en kan zijn lijf niet meer van de grond tillen. Nu ze bij ons warm achter de schermen zit zijn we blij dat ze haar eerste krekeltjes heeft gegeten en wat actiever is geworden. Helaas zijn vervormingen onomkeerbaar. Ze gaat zo snel mogelijk langs de dierenarts voor controle en zal extra aandacht krijgen tijdens deze langdurige herstelling. We hopen dat ze de komende maanden sterker op haar poten komt te staan! 


Voorjaarsvakantie!

24-02-2018

Ondanks dat het nog erg koud is buiten laat de zon zich steeds meer zien. Dat betekend tijd voor de voorjaarsvakantie! Wat is er nu lekkerder in deze kou dan met tropische temperaturen dieren te bekijken. We hebben weer diverse activiteiten georganiseerd om je uitje nog wat leuker te maken!

Maandag 26-02: 
Wasberen praatje om 14.00 
Schminken van 13.00-14.30

Dinsdag 27-02:
Afrika praatje om 11.30

Woensdag 28-02: 
Voel en beleef rondleiding om 15.00
Australië praatje om 11.30
Schminken van 13.00-14.30

Donderdag 01-03: 
Afrika praatje om 14.00

Vrijdag 02-03:
Wasbeerpraatje om 11.30
Schminken van 13.00-14.30

Zaterdag 03-03: 
Voel en beleef rondleiding om 15.00

Zondag 04-03: 
Afrika praatje om 14.00

Alle praatjes zijn gratis en worden gegeven door onze dierverzorgers. Voor de rondleiding wordt naast de entree een toeslag gevraagd. De rondleiding duurt een uur en daarbij mogen jullie ook achter de schermen kijken en wat dieren vasthouden. Voor het schminken wordt ook een toeslag gevraagd maar daar hoef je niet de jungle voor in. Naast bovenstaande activiteiten hebben we ook:

  • Koffie met vers gebakken appeltaart voor maar €5.00
  • Kans om twee gratis jaarkaarten te winnen
  • Springkussen disco
  • Speurtocht met traktatie

 

Zien we jullie ook?


Almere Jungle Binnenstebuiten!

09-01-2018

Op 9 januari was Almere Jungle te zien in het NPO 2 programma Binnenstebuiten. Er zijn mooie beelden gemaakt en onze medewerkers Mike en Youri vertellen je meer over hoe veelzijdig Almere Jungle wel niet is! Heb je het gemist? Terugkijken kan via onderstaande link: 

Almere Jungle Binnenstebuiten


Pijnlijkste plant ter wereld in Almere Jungle

28-12-2017

De Gympie Gympie (Dendrocnide moroides) is een Australische brandnetel die ook wel de pijnlijkste plant ter wereld wordt genoemd. Op de bladeren en stengels zitten kleine naaldjes met gif die een gigantische pijn veroorzaken. Deze pijn kan maanden tot enkele jaren aanhouden. De naaldjes zijn over de gehele plant te vinden en blijven zelfs giftig als de plant dood gaat. Hierdoor kunnen bladeren die al jaren dood zijn nog steeds steken. De naaldjes zijn alleen afwezig op de fel roze besjes waardoor deze gek genoeg eetbaar zijn. De planten kunnen na verloop van tijd kleine boompjes worden van ongeveer vier meter.

Sinds kort is deze plant te bewonderen in Almere Jungle. Wel veilig achter glas natuurlijk! Wij hebben de Gympie Gympie twee maanden geleden gekregen van de Hortus botanicus Leiden. Nieuwsgierig geworden? Vanavond om 6 uur zijn wij te zien bij Hart van Nederland en de hele kerstvakantie natuurlijk live in Almere Jungle!


Renovatie schildpaddenvijver

11-11-2017

De afgelopen weken is er hard gewerkt aan het renoveren en schoonmaken van onze schildpaddenvijver. Dit is een jaarlijks terugkerende klus die naast belangrijk ook erg handig is! Om de vijver schoon te maken moeten namelijk eerst alle schildpadden gevangen worden. Van deze mogelijkheid wordt gebruik gemaakt om direct hun gezondheid te checken en hun gewicht op te nemen. Dit jaar is de vijver niet alleen schoon gemaakt. Er is een compleet nieuwe rand geplaatst die het oude vijverdoek heeft vervangen. Hierdoor is de vijver niet alleen mooier geworden maar ook makkelijker te beklimmen voor de schildpadden. Ook zijn er natuurlijke elementen toegevoegd aan het verblijf.

Er is een nieuw filter geplaatst waardoor het water nog veel helderder is dan voorheen. Je kunt de schildpadden nu zelfs onder water zien zwemmen! Ook zijn de roodschoudertaling eendjes terug van weggeweest. Ze hebben nu een eigen huisje aan de rand van het water waar ze ‘s avonds in kunnen slapen. Overdag zwemmen ze heerlijk in de vijver rond.

Je kunt de schildpadden nu onderwater zien zwemmen!
Natuurlijke elementen zoals rotsen zijn toegevoegd aan het verblijf.
De roodschoudertaling is terug van weggeweest.
En nu is het weer tijd voor ontspanning!

Nieuwe Rosé kaketoe

28-09-2017

Sinds een maand wordt onze Rosé kaketoe Muppet vergezeld door een soortgenoot! We waren al langer op zoek naar een geschikt maatje maar dit was best lastig. Lorri is een Rosé van ongeveer 4 jaar oud en blijkt net als Muppet een mannetje te zijn. Ondanks hun geslachten gaan ze goed samen en wij hopen Muppet zo wat meer sociaal contact te geven. Lorri heeft voorheen bij mensen thuis gewoond en heeft daar zelfs geleerd wat woorden te zeggen. Zo kan hij vragen om een kusje. Muppet en Lorri zijn dan ook erg goed in het inpakken van onze bezoekers. Die zijn helemaal weg van hun roze koppies!


Pannenkoekengourmet

10-09-2017

Vanaf heden kun je na je bezoek aan Almere Jungle genieten van een pannenkoeken-gourmet. Dit is in samenwerking met restaurant KIP & EI Dubbel-Op. Voor slechts €14.00 per kind en €18.50 per volwassene kunt u dit arrangement kopen. U begint de dag met een bezoek aan Almere Jungle. Als jullie uitgekeken zijn verwen je jezelf daarna met het heerlijke pannenkoeken-gourmet bij restaurant Kip & Ei Dubbel Op. Bak en beleg je eigen pannenkoek aan tafel zodat je ze meteen lekker kan oppeuzelen. Voor meer informatie klik hier.

 


Biologische bestrijding groot succes

11-08-2017

De biologische bestrijding waar wij in Almere Jungle sinds vorig jaar gebruik van maken is een groot succes. De rovende insecten en geleedpotigen hebben er voor gezorgd dat een enorm groot gedeelte van de plaaginsecten is opgeruimd. Hierdoor komen we de plaag insecten nog maar nauwelijks tegen!

Een jaar geleden had de plantencollectie van Almere Jungle last van een enorme wolluizenplaag. Wegens milieuvriendelijke redenen en de gezondheid van onze dieren en klanten hebben we ervoor gekozen geen chemische behandeling toe te passen. In plaats daarvan hebben we gekozen voor biologische bestrijding.

Verschillende soorten

Biologische bestrijding bestaat uit meerdere soorten roofinsecten. Zo zijn er Australische lieveheersbeestjes, Roofmijten, Roofwantsen en sluipwespen gebruikt om de wolluizen en andere plaaginsecten te bestrijden. Dankzij deze rovende geleedpotige diertjes is het grootste gedeelte van de plaag verholpen en kunnen de planten weer ongestoord groeien en bloeien.  

Meer weten over de flora in Almere Jungle? Gan dan naar deze pagina: flora

Biologische bestrijding Biologische bestrijding


Stekelvarken geboren in Almere Jungle!

09-08-2017

Baby nieuws in Almere Jungle!

Afgelopen zaterdag nacht is in Almere Jungle een stekelvarken geboren. Dit is een goed teken voor onze dierverzorgers want dat betekend dat de dieren het naar hun zin hebben in het nieuwe verblijf. De drie volwassen dieren lijken samen voor het jong te zorgen. Na wat observatie is het jong gezond verklaard. Komende vrijdag op 11 augustus vieren we dit met jullie door beschuit met muisjes te eten. Bij een aankoop van een drankje in ons Jungle café krijgt u gratis beschuit met muisjes.

Hoe doen stekelvarkens dat dan?

Je zult je misschien wel afvragen hoe stekelvarkens zich nu voortplanten zonder elkaar te steken. De stekelvarkens hebben veel controle over hun stekels en tijdens het paren gaan deze opzij, net als de staart van een hond of kat. Na een draagtijd van ongeveer drie maanden komen één tot vier jongen ter wereld. Als het jong geboren wordt zijn de korte stekels nog zacht. Na ongeveer twee weken zullen deze uitharden net als die van hun ouders! De oogjes zijn wel direct open en de jongen kunnen ook gelijk lopen. Na maar een paar weken kunnen ze al vast voedsel eten maar toch zullen ze tot 4 maanden bij hun moeder drinken.

 Meer informatie over stekelvarkens? Kijk dan op onze pagina: stekelvarken

Stekelvarken geboren Almere Jungle Stekelvarken geboren Almere Jungle Stekelvarken geboren Almere Jungle


Feestelijke opening groot succes!

28-07-2017

Vandaag 28 juli was de feestelijke opening van het wasbeerverblijf. Het was vanochtend nog erg spannend of het wel droog zou blijven en of de wasberen wel zin hadden om naar buiten te komen. Gelukkig is dit helemaal goed gekomen! Om 11.00 brak de zon door en lieten de wasberen hun neusje zien door het raam. Uiteindelijk zijn twee van de drie wasberen de hele dag druk geweest met het buiten verblijf ontdekken. De derde wasbeer vond het publiek allemaal maar spannend en liet af en toe zijn neusje zien. 

Naast de opening van het verblijf liepen veel kinderen met geschminkte gezichten en mooie tekeningen en maskers. Wij hopen dat jullie het net zo naar jullie zin gehad hebben als wij! Was je vandaag niet aanwezig? Dat geeft niks! Er zal een verslag te zien zijn op omroep Flevoland en in Almere deze week. Daarnaast zijn de wasberen vanaf vandaag iedere dag te bewonderen in Almere Jungle.
https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/149836/almere-wasberenverblijf-almere-jungle-geopend

     


Opening wasbeerverblijf

22-07-2017

Vrijdag 28 juli is de feestelijke opening van het wasbeerverblijf en de nieuwe buiten route. De wasberen zullen voor het eerst hun buiten verblijf ontdekken onder toeziend oog van jullie!
 
Om 11 uur zal de deur van het binnen verblijf geopend worden. Daar hebben de dieren al even kunnen wennen aan hun nieuwe omgeving en nieuwe verzorgers. Zijn jullie ook zo nieuwsgierig wat ze van hun verblijf gaan vinden, en of ze al direct een duik nemen in het kabbelende beekje? Almere Jungle zal die dag in het thema staan van de wasberen, maar naast het wasbeerverblijf zijn ook de alpaca’s en kalkoenen voor het eerst te zien! Dus kun jij niet wachten om het nieuwe verblijf en de dieren te bewonderen, meld je dan snel aan voor dit evenement!
 

Reuzenwaterlelie verpot

20-07-2017

Vorige week is de bijzondere reuzenwaterlelie (Victoria amazonica) verpot. Vanwege een te zuur grondmengsel moest de plant zo snel mogelijk verpot worden. Als dit niet gebeurd was zou de plant waarschijnlijk voor een lange periode niet meer te bewonderen zijn.

Na de historisch vroege bloei van de plant dit jaar (half april) ging de plant in de maand juni alweer achteruit en stopte zelfs met bloeien. Na onderzoek kwam onze botanist er achter dat het grondmengsel van de plant te zuur was waardoor de wortels niet genoeg voedingstoffen meer op konden nemen.

Vorige week is de gehele pot van bijna 800 liter compleet met de hand geleegd en opnieuw gevuld met een speciaal samengesteld mengsel voor de Reuzenwaterlelie. Wanneer de plant aanslaat zullen de bladeren na enkele weken weer een diameter van 2 meter bereiken en weer beginnen met bloeien.


De wasberen komen!

12-07-2017

Het is bijna zover! Binnen twee weken verwelkomen wij drie wasberen in Almere Jungle. Sinds begin dit jaar hebben onze medewerkers samen met de deelnemers hard gewerkt om dit eerste grote buiten verblijf een succes te laten worden. Het verblijf is geoptimaliseerd voor zowel de dieren als voor jullie! Als publiek kom je van dichtbij in aanraking met de wasberen omdat ze achter glas te bezichtigen zijn. De dieren daarentegen hebben de ruimte om elkaar uit de weg te gaan en de mogelijkheid om te schuilen voor het publiek. Hun nacht verblijf zorgt ervoor dat ze ‘s nachts beschermd zijn tegen roofdieren en tegen slechte weersomstandigheden. 

De dieren zijn afkomstig van onze buren bij stichting AAP. Alle dieren zijn afzonderlijk van elkaar binnen gekomen bij AAP en aan elkaar gekoppeld. De groep bestaat uit drie jonge mannen genaamd Meli, Wijs en Optimus. Team Almere Jungle kan niet wachten om ze te ontmoeten! We maken komende week bekend wanneer de grote opening van het verblijf zal zijn (de dieren zullen eerst zelf wennen aan het verblijf). Naast het wasbeerverblijf wordt ook direct de eerste route naar buiten volbracht. Heerlijk voor warme zomerse dagen!

Op de foto alvast een sneak-peek van het verblijf. Uiteraard laten we nog niet alles zien want dan is het geen verrassing meer!