Ontstaan

Geschiedenis

Almere Jungle is gelegen in de gemeente Almere, provincie Flevoland op het moderne stadslandgoed de kemphaan. Wij zijn opgericht in 1996.  Tot die tijd was het terrein een volkstuinencomplex. De gemeente Almere en Staatsbosbeheer hebben het terrein ontwikkeld tot het stadslandgoed dat het nu is. Als onderdeel van Nieuwland werk taal zorg bieden wij dagbesteding en re-integratie aan mensen (deelnemers) met een fysieke, psychische en/of verstandelijke beperking. In 1996 begonnen wij met het verbouwen en verkopen van groentes. Dit is uitgebreid met een landgoedwinkel en een café om wat te eten en/of drinken aan te bieden na een wandeling over het stadslandgoed. Alle werkzaamheden worden zoveel mogelijk gedaan door onze deelnemers bijgestaan door professionele begeleiders.

Door de jaren heen zijn wij begonnen met het opvangen van dieren. Er werden verblijven gebouwd met daaromheen bijpassende tropische beplanting. Langzamerhand verschoof de focus van het verbouwen van groentes steeds meer naar de achtergrond en nam de jungle de overhand. Lang stonden wij bekend als de jungle van Almere waar men naar dieren kwam kijken om tot rust te komen. Naarmate wij meer dieren begonnen op te vangen werd ook het aanbod steeds groter. Omdat wij zo groeide konden we ook steeds meer plaats bieden aan deelnemers. Momenteel (in 2020) bieden wij dagbesteding en re-integratie aan meer dan 135 deelnemers.

Het houden van dieren gaat niet zonder kosten gepaard. Dit heeft ervoor gezorgd dat entreegelden zijn ingevoerd en dat wij onze naam veranderde naar de huidige naam Almere Jungle.

Educatie is een belangrijk onderdeel geworden van ons bestaan. Het uitbreiden van onze collectie draagt daar aan bij. Sinds 2016 zijn wij officieel een dierentuin en zullen wij verder gaan met het uitbreiden van de jungle. Inmiddels leven er meer dan 300 dieren in Almere Jungle van bijna 100 verschillende soorten. De meeste dieren hiervan zijn nog afkomstig uit de opvang en dat is soms ook zichtbaar in de jungle. Wij doen er echter alles aan om onder andere door middel van verrijking de dieren zo goed mogelijk te helpen. In de toekomst komen er meer exotische dieren naar Almere Jungle ten behoeve van educatie.

Naast een dierenpark is Almere Jungle ook een botanische tuin. De afgelopen jaren heeft deze afdeling een enorme groei doorgemaakt. Er zijn steeds meer bijzondere plantsoorten verzameld die vervolgens een plekje kregen in de jungletuin. Zo beschikken wij sinds een paar jaar bijvoorbeeld over een boomvarentuin, Reuzenwaterlelie (Victoria amazonica), swerelds pijnlijkste plant de Gympie Gympie (Dendrocnide moroides) en nog veel meer andere soorten. Daarnaast is Almere Jungle druk bezig met het opbouwen van een hoofdcollectie die bestaat uit de boomvarens, Digitalis, Buddleja en de Macaronesische flora. 

Sulcata