Zwarte Pacu

Ik ben een piranha maar ik eet geen vlees…

De zwarte pacu (collosoma macropomum) is een vissoort die behoort tot de piranha’s. Anders dan de bekende piranha soorten eet deze vis vooral plantaardig voedsel en dus geen vlees. Ze kunnen een behoorlijke grootte bereiken van wel 108 centimeter!

Zwarte Pacu

De zwarte Pacu is een zoetwatervis. Hij heeft een voorkeur voor een tropisch klimaat en leeft in principe alleen in Zuid-Amerika. Echter is deze grote vis in 1994 in Papoea-Nieuw-Guinea in de Sepik rivier uitgezet voor de visvangst. Dit liep helaas iets anders dan verwacht. Van nature eet de zwarte Pacu plantaardig voedsel. Echter was in de Sepik rivier niet voldoende voor de Pacu. Om deze rede is de vis andere vissen gaan eten. Dit bracht de lokale bevolking in problemen. In eerste instantie hadden zij nu zelf een slechte vis vangst en daarnaast zijn veel inheemse soorten verdwenen. Tijdens zijn zoektocht naar vlees zijn zelfs een aantal mensen aangevallen. Dit is een belangrijk voorbeeld waarom je een dier nooit uit zijn natuurlijke omgeving moet weghalen.

Tegenwoordig wordt de vis nauwelijks meer gegeten en in de hengselsport wordt er weinig op de vis gejaagd. De vis wordt nu vooral gevangen om te houden in commerciële aquaria. Een leuk feitje is dat het gebit van de Pacu verdacht veel lijkt op die van ons!