Parkieten

Gezellige vogeltjes

In Almere Jungle leven twee soorten parkieten. De Valkparkiet en de Grasparkiet. Beide soorten komen oorspronkelijk uit Australië en komen daar verschillend verspreid voor. Ze leven in de droge gebieden van Australië in half open bossen, graslandschappen en op landbouwgronden. In het wild zijn de dieren vooral opzoek naar voedsel.

Valkparkiet 1

De Grasparkiet

De Grasparkiet is van oorsprong groen van kleur maar er zijn tegenwoordig allerlei kweekvormen te vinden. Aan de kleur van de neusdop is te zien of het om een mannetje of vrouwtje gaat. Een mannetje heeft namelijk een blauwe neusdop en het vrouwtje een bruine neusdop.

Grasparkiet 1

De Grasparkiet heeft 2 soorten veren. Donsveren om zichzelf warm te houden en dekveren die zorgen dat het vogeltje waterafstotend is. Wist je dat de lichaamstemperatuur van deze vogel wel 40 tot 42 graden is!

In het wild leeft deze vogel in grote zwermen. Ze eten vooral graszaden.

Omdat de Grasparkiet een papegaai soort is kan hij ook geluiden imiteren. Zo geeft onze parkiet pietje kusjes en zegt hij gedag!

Grasparkiet 2

De Valkparkiet

Ook van deze parkiet komen meerdere kleurpatronen voor. De originele kleur is grijs. De mannetjes zijn over het algemeen iets feller gekleurd dan de vrouwtjes. De Valkparkiet behoort net als de grasparkiet tot de papegaaien.

Valkparkiet 2

De Valkparkiet wordt tegenwoordig veel als huisdier gehouden ondanks dat het mannetje heel luidruchtig kan zijn! Wel kan deze parkiet heel tam worden als ze van jongs af aan met de hand gevoerd worden.

Naast dat deze vogel zaadjes eet vind hij groente ook erg lekker.

In onze jungle komt het nog wel eens voor dat de parkieten jongen krijgen. Voor de valkparkiet geldt dat het vrouwtje 3 tot 9 eieren legt en deze gemiddeld in 20 dagen uit broed. Hierbij wordt ze geholpen door het mannetje. Na 4-5 weken zullen de eerste jongen uitvliegen en deze zijn na 7-8 weken al zelfstandig.

Baby parkieten