Rattenslang

Een kleine wurgslang

De koren slang of rode rattenslang (Pantherophis Guttatus) is een slang uit de familie gladde slangen (Colubridae). Voorheen werd deze soort aangeduid  met Elaphe Guttata.

De slang wordt gemiddeld 1.20 meter lang maar die kan uitlopen tot wel 1.50 meter! Omdat de slang in een groot verspreidingsgebied te vinden nis verschilt de kleur heel erg. Deze kan uiteen lopen van bruint ot oranje. Op de rug van de slang zijn helderrode strepen of vlekken te vinden met een donkere rand eromheen. Het is een vrij actieve slang met een slank gespierd lichaam en een kleine kop. De slang kan in gevangenschap wel 15 jaar oud worden.

Rattenslang

Voeding

De rattenslang is een wurgslang wat wil zeggen dat hij zijn prooi dood door deze te wurgen. De prooi mag niet groter zijn dan 1.5 keer de breedte van zijn eigen lichaam. Anders past de prooi niet in zijn bek. De rattenslang gebruikt tijdens het jagen zijn geur en ook zijn goede zichtvermogen.

In het wild zijn de slangen ook redelijk actief maar moeten ze overdag schuilen voor bijvoorbeeld haviken en andere roofdieren. De rattenslang komt voor in het zuiden van Noord-Amerika en leeft daar vooral op de grond in beboste gebieden.

Kaart rattenslang

Voortplanting

Wanneer 2 slangen gepaard hebben zal het vrouwtje na 35-60 dagen eieren gaan leggen. Dit zijn 5-35 eieren. De eieren worden in het wild in rotte planten gelegd. Na 50-70 dagen komen de eieren uit en dan zijn de slangen al 15 tot 30 centimeter lang! Op de onderste foto is ons vrouwtje te zien nadat ze net haar eieren heeft gelegd (links onder in de foto).

Rattenslang met eieren