Reuzengoerami

In Almere Jungle hebben wij een enorme vis zwemmen genaamd Willy. Willy is een Reuzengoerami (Osphronemus goramy). Een vis die maar liefst 70 centimeter lang kan worden! Inmiddels leeft Willy in onze grote nieuwe vijver en heeft hij er 3 vrienden bij gekregen!
Herkomst

Deze enorme joekel komt oorspronkelijk uit Zuid-oost Azië. Tegenwoordig leeft hij op meer plekken in de wereld omdat hij is geïntroduceerd. Het is een zoetwatervis die leeft in rivieren en meren. Dieper dan 10 meter zal deze vis niet zwemmen. Naast dat deze vis in de natuur leeft wordt hij ook gezien als voedsel. Hij wordt daarom ook veel gevangen voor de voedselindustrie.

Voeding

De Reuzengoerami is vooral herbivoor maar kan ook nog wel eens dierlijk voedsel eten. In het wild worden planten en algen gegeten.

Kweken

De Reuzengoerami is een vis die een schuimnest bouwt. Dit betekent dat het mannetje van schuim een nest bouwt die in het water drijft. Hiervoor gebruiken ze plantenmateriaal. Het vrouwtje zet de eieren af en deze worden in het nest gebracht. De eieren komen na 24 uur al uit en het mannetje zal het nest beschermen. Ook tegen het vrouwtje! In het begin blijven de jongen dus bij het nest. Na 1 tot 2 weken zullen ze vrij rond zwemmen.

Weetje

Deze vis heeft ook nog iets heel speciaals. Namelijk een labyrint orgaan. Het orgaan ligt in de buurt van de kieuwen en ziet eruit als een doolhof (vandaar de naam labyrint). De werking van het orgaan komt overeen met die van de menselijke long. Zonder dit orgaan zou de Reuzengoerami niet overleven omdat hij niet voldoende zuurstof uit het water kan halen.

Translate »