Reuzenwaterlelie

Victoria amazonica

De Reuzenwaterlelie ook wel Victoria amazonica genoemd, is de grootste waterlelie ter wereld. De bladeren van deze bijzondere plant kunnen 2,5 meter in doorsnede worden en het gewicht van een klein kind dragen.

Naast de grootste bladeren hebben Victoria’s ook de grootste bloemen ter wereld onder de waterlelies. De bloemen gaan aan het eind van de middag/begin van de avond open en bloeien in totaal twee nachten. De eerste nacht zal de bloem wit gekleurd zijn en de tweede nacht Roze. Een fabeltje is dat de plant maar 1 keer per seizoen bloeit. De planten bloeien namelijk wekelijks en kunnen verspreid over de zomer tientallen bloemen aanmaken.

Naast de Victoria amazonica is er een tweede soort reuzenwaterlelie genaamd de Victoria cruziana. De bladeren van de Victoria cruziana zijn iets kleiner dan die van de amazonica. Wel hebben de bladeren van de cruziana hoger opstaande randen en kunnen ze iets lagere temperaturen verdragen. Tussen de twee soorten zijn kruisingen uitgevoerd en hybride planten ontstaan. De meeste van deze kruisingen beschikken over eigenschappen van beide planten en worden vaak gezien als sterkere planten dan de ouders. Houd onze facebookpagina in de gaten om precies te weten wanneer de reuzenwaterlelie in bloei staat!

Purple_Foxglove_Digitalis_purpurea_2008_03-768x1156f
Translate »