Roodschoudertaling

Klein maar fijn

Deze klein blijvende eendensoort leeft in Zuid-Amerika. Zijn habitat bestaat uit vochtige tropische bossen en moerassen. Omdat in dit gebied de klimaat omstandigheden het gehele jaar overeenkomstig zijn, hebben ze het hele jaar door dezelfde mooie kleur. Omdat ze de mooie kleur behouden is het een geliefde vogel om als huisdier te houden. Echter hebben vogels veel eisen aan hun onderkomen waardoor niet iedereen ze zomaar als huisdier kan houden. Ze zijn niet om mee te knuffelen en kunnen zelfs bijten.

Leefgebied roodschoudertaling

 

De mannetjes eend wordt een woerdje genoemd en ziet er anders uit dan het vrouwtje. Hij heeft kastanje roodbruine vleugels met een grijsblauwe zijkant. Het vrouwtje heeft daarentegen niet zoveel kleur en is vooral bruingrijs met vlekjes op de borst. In hun oorspronkelijke omgeving broeden deze vogels het hele jaar door. Ze leggen ongeveer 6-10 eieren per keer die het vrouwtje in een maand uit broed. Het mannetje blijft vrijwel altijd bij het vrouwtje. Ook als ze aan het broeden is.

Roodschoudertaling vrouw

Roodschouder talingen kunnen goed vliegen en zelfs in bomen landen! Om dat te kunnen doen hebben ze speciale lange tenen aan hun zwemvliezen die erg sterk zijn. Dit moet ook wel om in een tropische regenwoud te kunnen overleven. Ondanks dat deze vogel veel als huisdier wordt gehouden is hij gelukkig niet bedreigd. Dit komt waarschijnlijk omdat hij een heel groot verspreidingsgebied heeft in Zuid-Amerika.

Wist jij dat dit kleine eendje maar liefst 15 jaar oud kan worden!

Roodschoudertaling