Rozenkever

Klein maar fijn

De Rozenkever komt oorspronkelijk uit tropisch Afrika. Tegenwoordig wordt hij echter veel als huisdier gehouden omdat ze interessant zijn om naar te kijken. Het zijn kleine diertjes die volwassen ongeveer 20-30 mm groot zijn. Ze hebben een geel schild met bruin zwarte vlekken erop. Het lichaam zelf is zwart.

Rozenkever

Deze diertjes eten vooral veel bladeren en fruit. Zowel vers als rottend. Als het maar niet beschimmeld is.

Als je meerdere kevers bij elkaar houdt zullen ze vrijwel direct paren. Het mannetje paart met meerdere vrouwtje als dat mogelijk is. Het vrouwtje legt haar eieren 5 tot 6 centimeter onder de grond. Het diertje begint als kleine larve. Dit is een wormpje die wit van kleur is met een bruine kop. De larve komen uit een ei die de moederdieren in de grond hebben gelegd. De larven eten zich onder de grond helemaal vol met rotte bladeren en fruit om zich vervolgens te gaan verpoppen. Dit betekent dat ze een soort cocon worden net als bij vlinders maar dan onder de grond.

Uit deze pop komt uiteindelijk een kever. Dit duurt ongeveer 4 tot 6 weken. Hoe snel de ontwikkeling gaat is afhankelijk van de temperatuur. Uiteindelijk zal de kever niet ouder worden dan een half jaar.

Rozenkever