Slangenkruid

Een belangrijk deel van onze collectie bestaat uit een groot aantal slangenkruid (Echium) soorten. De naam Slangenkruid komt uit het oudgriekse woord ἔχις (echis) wat adder of gifslang betekend. De planten zijn hier naar vernoemd omdat de gespleten stijl van de stamper op een slangentong zou lijken.

Slangenkruid soorten zijn te vinden in Europa, Noord Afrika en de Macaronesische eilanden op de Atlantische oceaan. Ook in Nederland is in het wild een slangenkruid soort te vinden, dit is Echium vulgare die vooral in duingebieden groeit.

In Almere Jungle ligt vooral de focus op soorten afkomstig van Macaronesië. Soorten afkomstig van deze eilanden hebben zich op verschillende hele bijzondere manieren geëvolueerd. Zo zijn hier een aantal reuzensoorten te vinden die bloemtrossen maken van wel meerdere meters hoog! Verder zijn er ook meerdere soorten die zijn gaan verhouten en tot struiken en kleine bomen uitgroeien. Dit is een typerende vorm van evolutie die op de Macaronesische eilanden te vinden is in een grote hoeveelheid plantgroepen, dit wordt ook wel convergente evolutie genoemd. Waarom deze vorm van evolutie heeft plaatsgevonden wordt nog onderzocht. Wel lijkt het er op dat het een aanpassing is tegen de droge omstandigheden op de eilanden. 

Echium wildpretii
Echium wildpretii
Echium nervosum
Echium simplex
Echium virescens (Verhouting)