Tamme rat

Kleine knager

In Almere Jungle leven tamme ratten. Deze soort komt niet in het wild voor omdat ze door mensen zijn gefokt. Ze zijn daardoor tam en zien er heel anders uit. De tamme rat is in het verleden gefokt uit de wilde bruine rat. De bruine rat komt over bijna heel de wereld voor behalve in de noordelijke koude regio’s van Canada en Rusland. Ze zijn zeer succesvol als zoogdier. In eerste instantie kwam de bruine rat alleen voor in Noord-China. Dat is inmiddels dus wel anders.

De bruine rat is een echt knaagdier. De bruine rat wordt over het algemeen een stuk groter dan de tamme rat. Ze hebben een staart die bijna net zo lang is als het hele lichaam. De staart is vooral belangrijk voor het behouden van het evenwicht.

Tamme rat met staart

Het liefste leeft de bruine rat in een warme omgeving bij mensen in de buurt. Daar is namelijk altijd genoeg eten te vinden. Ze zijn echte alles eters. Alles wat eetbaar is zullen ze ook opeten. Ze maken grote holen onder de grond waar ze in groepen in leven. In bewoonde gebieden kiezen ze uiteraard eerder voor een kelder bijvoorbeeld omdat dat minder energie kost. Ze kunnen soms wel meerdere vierkante kilometers van hun nest vandaan voedsel zoeken. Wat veel mensen ook niet weten is dat het uitstekende zwemmers zijn!

Veel mensen hebben nog nooit een levende rat gezien. Dit komt omdat ze voornamelijk ‘s nachts actief zijn. Het actiefst zijn ze vlak na zonsondergang en voor zonsopgang. Ratten leven altijd in een groep. Ze zijn heel sociaal en ontzettend intelligent. De groep bestaat meestal uit 1 dominante man en een groep vrouwtjes. Daarnaast kunnen er nog enkele ondergeschikte mannen in de groep leven. Meerdere van deze kleine groepen kunnen zich samen voegen tot 1 grote kolonie.

De rang van de rat binnen de groep bepaald welke ratten met elkaar paren. Dit gebeurt het heel jaar door. De draagtijd is slechts 20-23 dagen. Per worp kunnen wel 15 jongen geboren worden. Na 4 tot 5 weken zijn de jongen al geslachtsrijp. In het wild worden ze wel zo’n 3 jaar oud.

Tamme rat