Zorg – Volwassenen

Binnen Almere Jungle bieden wij dagbesteding. Dit houdt in dat wij activiteiten organiseren voor mensen die dat zelf niet kunnen of voor mensen die bijvoorbeeld erg weinig sociale contacten hebben. De dagbesteding is vaak een belangrijk onderdeel van een dag-structuur en biedt de mogelijkheid tot het leggen van sociale contacten voor mensen waarbij dat in een normale setting niet lukt. De activiteiten worden georganiseerd door professionals en vinden ook plaats onder begeleiding. De dagbesteding is bij ons ingericht in verschillende afdelingen. Hierdoor is er voor bijna iedereen wel een geschikte activiteit te vinden. Daarnaast is er de mogelijkheid om bij verschillende afdelingen dagbesteding te volgen waardoor je ook nog eens afwisseling hebt in de activiteiten als je daar behoefte aan hebt.

Wij hebben er voor gekozen onze dagbesteding niet in te richten op een specifieke doelgroep. Dit betekent dat deelnemers met verschillende zorgvragen en beperkingen samen activiteiten ondernemen. Over het algemeen is er spraken van een lichamelijke en/of verstandelijke beperking of kampt iemand met psychosociale problemen (of een psychosociale stoornis).

De dagbesteding voor jongvolwassenen en volwassenen (16+) bieden wij in twee vormen namelijk begeleiding groep en begeleiding individueel. Welke vorm passend is, wordt bepaald door de zorgvraag en de benodigde ondersteuning. De meeste dagbesteding vindt in groepsverband plaats. Dit houdt in dat één begeleider activiteiten onderneemt met ongeveer 8 deelnemers. De begeleider is gekoppeld aan een bepaalde afdeling waarvoor de deelnemer zich in schrijft. Wil je weten wat er zoal te doen is binnen die afdelingen? Lees dan snel verder!

Almere Jungle biedt geen ambulante ondersteuning. Daarvoor verwijzen we je graag door naar andere aanbieders in de regio.

Denk jij dat we iets voor jou kunnen betekenen? Lees dan eerst onze in- en exclusiecriteria en vul daarna onderstaand aanvraagformulier in. Na het invullen van het aanmeldformulier nemen we zo snel mogelijk contact op. Heb je nog vragen naar aanleiding van bovenstaande tekst? Vul dan ook gewoon het aanvraagformulier in.

De afdelingen

Dierverzorging

Als je kiest voor dagbesteding binnen de dierverzorging dan mag je samen met ervaren dierverzorgers alle dieren binnen het dierenpark verzorgen. Dit houdt bijvoorbeeld in het bereiden van het voer en het geven hiervan, het schoonmaken van de verblijven maar net zo belangrijk, het observeren van diergedrag en het doen van gezondheidscontroles. Het werken met dieren vraagt om aandacht, verzorging en respect. Heb je nog geen ervaring met het verzorgen van dieren? Dat is geen probleem! Voor alle handelingen krijg je eerst een uitgebreide instructie. Dit is belangrijk voor de gezondheid van onze dieren. Daarnaast wordt er twee keer per week les gegeven door onze dierverzorgers om jouw basiskennis bij te spijkeren, op jouw eigen niveau uiteraard!

De verzorging is zeer nauwkeurig uitgewerkt. Hierdoor kan vrijwel iedereen zo zelfstandig mogelijk de dieren verzorgen. Wel zijn er verschillende niveaus aangebracht binnen de verzorging. Als een dierverzorger heeft gezien dat jij zelfstandig de kaketoes kan verzorgen dan is dat geen probleem. Maar je zal nooit alleen bij de tijgerpython naar binnen mogen. Dat is belangrijk voor jouw eigen veiligheid en die van onze dieren. Wil je meer weten over welke dieren wij hebben? Kijk dan hier!

Deze werkplek is vrijwel geheel rolstoel toegankelijk.

Jungle Café (horeca)

In het Jungle Café kunnen bezoekers zowel binnen als buiten iets drinken en/of eten. We hebben een ijssalon waar je de lekkerste ijscoupes leert maken en softijs leert tappen. Daarnaast leer je bijvoorbeeld hoe je diverse soorten koffie en warme chocolademelk zet. Naast deze werkzaamheden voor de bar zijn er ook heel veel voorbereidingen in de keuken. Daar worden diverse gezonde broodjes en bijvoorbeeld paninis bereid. Ook is het schoonmaken van de bar, het terras en de keuken erg belangrijk.

Naast het helpen van bezoekers zorgt het Jungle Café er ook voor dat het gehele bedrijf van goede koffie en gezonde broodjes wordt voorzien. Daarnaast wordt er ’s middags eten bereid voor de jeugdige en begeleiders die bij ons blijven eten.

Dus houdt je van sociale interactie en maak je graag een praatje? Dan is klanten helpen misschien wel jouw ding. Ben je liever zelfstandig bezig? Dan is de keuken misschien wel de werkplek voor jou. Je leert in een gezellige omgeving de kneepjes van het vak!

Deze werkplek is vrijwel geheel rolstoel toegankelijk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jungle Store (detailhandel)

Bij een dierenpark hoort natuurlijk ook een fantastische winkel. Sinds 2018 is onze winkel omgetoverd tot Jungle Store. Er worden verschillende producten verkocht, zowel food als non-food. Bij non-food kun je denken aan cadeauartikelen, speelgoed, knuffels en diverse soorten planten.

Als jij in de Jungle Store aan de slag wilt is het belangrijk dat je klantvriendelijk en opgeruimd bent. Een belangrijk onderdeel is namelijk het bijvullen van de winkel en het zorgen dat alles er netjes bij staat. Hoe netter de winkel, hoe meer producten wij verkopen! Uiteraard zijn er ook werkzaamheden die wat minder van deze vaardigheden behoeven zoals de in- en verkoop bijhouden en andere administratieve taken.

Deze werkplek is vrijwel geheel rolstoel toegankelijk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Houtbewerking (techniek)

In de speciaal hiervoor ontworpen houtwerkplaats is al het gereedschap aanwezig om leuke producten te maken voor de winkel. Je kunt hierbij denken aan vogelhuisjes maar bijvoorbeeld ook aan bierhouders of wijnracks. Er is een speciale plek in de winkel waar deze spulletjes worden verkocht en deelnemers zijn vrij daar invulling aan te geven.

Soms is het ook mogelijk de technische dienst bij te staan. Je verhelpt storingen in technische installaties en apparatuur, maar je legt ook nieuwe kleine installaties aan. Daarnaast vindt er veel onderhoud plaats aan dierverblijven en worden er nieuwe dierverblijven gebouwd. Dat bestaat uit klussen zoals timmeren, hout op maat zagen, beton storten etc.

Dus ben jij creatief of graag met je handen bezig? Dan is dit misschien wel jouw activiteit.

Deze werkplek is vrijwel geheel rolstoel toegankelijk.

Groene ruimte

Zowel buiten als binnen in de kassen van Almere Jungle is er van alles te leren en te beleven op het gebied van groenvoorziening en botanie. Grofweg bestaat deze afdeling uit drie soorten taken.

Allereerst het onderhouden van de tuin. Dit houdt in het snoeien, verzorgen, bewateren, stekken etc. van de bomen en planten. Daarnaast moet het park en de paden onderhouden en schoongemaakt worden. Dit zijn taken als onkruidbestrijding, maaien, schoffelen maar ook paden schoonmaken.

Ook helpt deze afdeling regelmatig bij het aanleggen van nieuwe dierverblijven en andere onderdelen van het park. Van het slopen van de oude inrichting tot het aanleggen van de nieuwe met de betonmolen. Dit is een geweldige werkplek als je houdt van de natuur, tuinen en buitenlucht. Bij slecht weer zijn we vaak lekker binnen bezig en bij mooi weer trekken we naar buiten.

Ook als je rolstoel gebonden bent kun je in de groene ruimte actief zijn.

Creations LAB

Het Creations LAB is (zoals de naam al verraad) een soort laboratorium waarin allerlei technische en creatieve activiteiten worden ontplooid die de verdere ontwikkeling van Almere Jungle bevorderen. Het is dus mogelijk om binnen het Creations LAB ideeën te bedenken en ook daadwerkelijk te implementeren in een echt dierenpark.

Is dat iets te hoog gegrepen en ben je gewoon graag creatief bezig? Ook dan is het Creations LAB een plek voor jou. Je vindt hier tekenpapier, klei, Photoshop, 3D printers en nog veel meer!

0612tempelalmere9

Facilitair

Binnen de werkplek facilitair kun je uitstekend in een vaste structuur oefenen. De taken zijn vaak kort en niet heel ingewikkeld. Er is veel continuïteit en een duidelijke dag indeling. Facilitair is misschien wel één van de belangrijkste bedrijfsonderdelen. Een schone werkplek verzekerd een fijn werkklimaat en een opgeruimd park geeft veel waardering. De facilitaire afdeling is actief binnen bijna het gehele park. Van de kantoren tot de kantine en van de buitenruimte tot de toiletten.

Administratie

Ben je graag achter de computer bezig? En ben je nauwkeurig in het uitvoeren van opdrachten? Dan zijn er bij de administratie genoeg taken waar jij een bijdrage aan kan leveren! Denk hierbij aan het kopiëren en scannen van formulieren, het maken van overzichten, het printen van tekeningen voor in het Jungle Café en nog veel meer.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Als je nog niet weet welke afdeling bij jou past, of graag meer zou willen weten over hoe een dag eruit ziet op een afdeling is het mogelijk om een carrousel te draaien. Dit houdt in dat je een aantal afdelingen kiest en gemiddeld 2 tot 4 keer per afdeling mee kijkt. Zo krijg je een goed beeld van de activiteiten en kun je beter inschatten of dat is wat jij wilt. Als je eenmaal een passende afdeling gekozen hebt zal je zien dat je elke week met veel dezelfde mensen activiteiten onderneemt en op die manier sociale contacten op bouwt. De carrousel is alleen mogelijk met geldige indicatie. We bieden geen gratis meeloopdagen aan. De vraag daarnaar is zo groot dat dit teveel onrust op de werkplekken zou veroorzaken als er steeds mensen komen kijken.

Soms is de zorgvraag te groot om in een park als Almere Jungle in groepsverband te kunnen functioneren. Of is er veel aansturing nodig om tot activiteiten te komen. In die gevallen kan er gekozen worden voor individuele begeleiding. Dit is echt maatwerk en de deelnemer wordt dan direct begeleid door één begeleider gedurende de dagbesteding. Er wordt allereerst gekeken naar welke begeleider het beste zou passen en vervolgens naar welke activiteiten gewenst zijn.

De dagbesteding is niet vrij toegankelijk. Je hebt hiervoor een passende indicatie nodig. Meer hierover vind je op de pagina financiering. Heb je geen indicatie maar ben je wel op zoek naar een nuttige dag-invulling? Wie weet is een vrijwilligersfunctie dan iets voor jou. Voor de actuele vrijwilligersfuncties kun je een kijkje nemen op de vacature pagina.

Translate »