Welwitschia mirabilis

De Tweeblaarkanniedood (Welwitschia mirabilis) is een mysterieuze plant die van nature alleen voorkomt in de woestijn van Namibië en Angola. In het Zuid Afrikaans wordt de plant ook wel Tweeblaarkanniedood genoemd omdat de plant gedurende zijn leven (wat wel 2000 jaar kan zijn) maar twee volwassen bladeren heeft. Daarnaast leeft de plant op een van de droogste plaatsen ter wereld waardoor het een van de weinige planten is die in deze omgeving groeit.

Ondanks dat de plant zijn gehele leven maar twee bladeren aanmaakt vernieuwen deze zich wel continu. Vanuit het middelpunt van de plant, het groeimeristeem, wordt het blad steeds ietsje langer. Naarmate de plant ouder wordt, wordt het groeimeristeem groter en worden de bladeren dus ook steeds iets breder. Er zijn planten bekend die een hoogte hebben bereikt van 1,5 meter en waarbij de leeftijd wordt geschat op 2000 jaar.

De Welwitschia wordt ook wel een levend fossiel genoemd. Dit komt doordat de plant evolutionair gezien erg ver weg staat van de meeste voorkomende planten in deze tijd. De meeste soortgenoten en familieleden zijn namelijk al een lange tijd geleden uitgestorven en kennen wij alleen uit fossielen. De soort behoord tot de conifeer achtige planten.