Zilverfazant

Mooi geluid

De zilverfazant is een hoenderachtige vogel die voorkomt op Borneo, Cambodja, China, Laos,  Thailand, en Vietnam. Het mannetje en het vrouwtje zijn erg verschillend van elkaar. Het mannetje is bont getekend met een zilverwitte rug en vleugels. Hij heeft een blauwe kuif en een rood gezicht. De keel, borst en onderzijde van het lichaam is zwart met een blauwe glans. Al met al erg opvallend dus! Het vrouwtje daarentegen heeft een erg goede schutkleur. De rug en vleugels zijn bruin van kleur. De onderkant heeft iets weg van de rug van het mannetje. Over het oog loopt een rode vlek. 

Zilverfazant Almere Jungle

Het paargedrag van deze vogel is erg interessant. Het mannetje doet namelijk erg veel moeite om het vrouwtje te imponeren! Hij gaat opzoek naar een geschikte plek om zijn ”dans” uit te voeren. Deze plek maakt hij vrij van blaadjes en takjes. Vervolgens lokt hij het vrouwtje naar deze plek en voert hij zijn dans uit. Hij zakt door zijn poten en maakt allerlei bewegingen met zijn vleugels. Tegelijk maakt hij een hoog geluid wat erg mooi klinkt. Ze hebben vaak maar 1 partner.

Veren zilverfazant

Als het de zilverfazant lukt het vrouwtje te bevruchten zal zij ongeveer 8 eieren leggen. De eieren worden binnen 25-26 dagen uitgebroed.

In tegenstelling tot andere vogels zal deze fazant eerder rennen dan dat hij zou vliegen. Ze eten graag insecten en plantaardig voedsel.

De fazanten lopen los door Almere Jungle!

Vrouwtje zilverfazant