Laden…

Roodschoudertaling

(Callonetta leucophrys)

De roodschoudertaling is een kleine eend uit Zuid-Amerika, bekend om zijn kleurrijke verenkleed en sociale gedrag. Ze leven in waterrijke gebieden en rusten regelmatig in bomen. Door hun opvallende uiterlijk worden ze wereldwijd ook als siereend gehouden.

Roodschoudertaling | Almere Jungle
Roodschoudertaling | Almere Jungle

Uiterlijke kenmerken

Zowel mannetjes als vrouwtjes behouden het hele jaar door hetzelfde verenkleed, in tegenstelling tot veel eendensoorten uit gebieden met sterk wisselende seizoenen. Het mannetje heeft een kastanjebruine rug, lichtgrijze flanken en een zalmkleurige borst met zwarte spikkels. Over de kop loopt een donkere streep richting de nek. 

Het vrouwtje is minder opvallend gekleurd en heeft een olijfbruine rug met een licht gestreepte en gevlekte kop en een subtiel gestreepte borst en buik. 

Beide geslachten hebben een donkere staart, een lichte stuit, een witte vleugelvlek en grijze snavel. De poten en voeten zijn roze.

Gedrag

De roodschoudertaling is een sociale eend die buiten het broedseizoen in groepen leeft. Overdag zijn ze vooral bezig met foerageren. Dit doen ze door met de kop in het water te eten, terwijl de staart omhoog steekt. Ze eten vooral planten en kleine ongewervelden. 

Duiken doen ze zelden en alleen wanneer dat nodig is om te ontsnappen aan gevaar. Ze kunnen goed vliegen en gebruiken bomen vaak als rustplek. 

De roep verschilt per geslacht: mannetjes maken een langgerekt “peewoo”-geluid, terwijl vrouwtjes een zachter, miauwend geluid laten horen.

Leefomgeving

De roodschoudertaling komt voor in delen van Zuid-Amerika, waaronder Paraguay, Bolivia, Brazilië, Uruguay en noordwestelijk Argentinië. 

Ze leven in moerassen, tropische bossen en andere waterrijke gebieden met stilstaand of langzaam stromend water. Vaak zijn ze te vinden bij poelen, meren en rustige beekjes in laaggelegen gebieden

Voortplanting

De roodschoudertaling is overwegend monogaam, wat betekent dat een paar vaak meerdere seizoenen bij elkaar blijft. 

Ze zijn na ongeveer één jaar geslachtsrijp en nestelen in boomholtes of nestkasten in de buurt van water. Het vrouwtje broedt de eieren alleen uit; dit duurt gemiddeld 28–30 dagen. 

Een legsel bestaat meestal uit 8 tot 12 witte of crème gekleurde eieren. Na het uitkomen verlaten de kuikens snel het nest en worden ze door beide ouders begeleid, waarbij het mannetje extra waakzaam is. 

Soms worden twee legsels per jaar grootgebracht, afhankelijk van omstandigheden. 

Roodschoudertaling | Almere Jungle

Leuke en interessante weetjes

De roodschoudertaling behoort tot de kleinste eendensoorten ter wereld. 

Door hun opvallende uiterlijk zijn roodschoudertalingen populair als siereend. Een siereend is een eendensoort die vooral wordt gehouden vanwege zijn uiterlijk en gedrag, en niet voor voedselproductie.  

Tijdens het poetsen besteden ze veel tijd aan het insmeren van hun veren met olie uit een klier bij de staart. Hierdoor blijven hun veren waterafstotend. 

De roodschoudertaling in Almere Jungle

In het verblijf van de moerasschildpadden leven twee koppels roodschoudertalingen. 

Wil je de roodschoudertaling ontmoeten? Koop nu je entree kaartjes online met korting! Aan de kassa geldt het reguliere entree tarief.