Stekelvarken

Dit knaagdier komt voor in Zuid-Afrika. Het zijn nacht actieve dieren. Overdag kunnen ze gezien worden als ze liggen te zonnebaden in de buurt van hun hol.  Ze communiceren door middel van gefluit, gegrom en geratel met de stekels. Ze hebben een slecht ontwikkeld zichtvermogen, maar de reukzin en het gehoor zijn goed ontwikkeld.

Hun voedsel bestaat uit plantaardig materiaal zoals knollen, bast, gevallen vruchten maar ook landbouw gewassen.. Eigenlijk bijna alles wat plantaardig is. Ze eten bijna 1 kilo plantaardig voedsel per dier per dag! Het verhaal gaat dat het stekelvarken zijn stekels gericht kan afschieten naar vijanden, dit is gelukkig een fabeltje. In landbouwgebieden worden stekelvarkens door mensen bejaagd omdat ze gezien worden als een plaag die schade aan kan richten aan gewassen.

Deze knaagdieren worden in de natuur ongeveer een jaar of 8 à 10 oud en in gevangenschap wel 20 jaar oud!

Wij hebben 3 stekelvarkens opgevangen die verwaarloosd werden in een ‘’dierentuin’’ in Spanje. De burgemeester had een aantal jaar geleden besloten dat hij een dierentuin in zijn dorp wilde. Deze dierentuin was echter erg slecht bereikbaar. De dierentuin lag aan een 10 km lange aardeweg met steile afgronden en hoge bergen. Ook waren er geen parkeerplekken. Dit heeft er voor gezorgd dat de dierentuin snel failliet ging waardoor er te weinig geld was om de dieren goed te onderhouden. Nadat ze gered waren door onze buren AAP & Natuurhulpcentrum Opglabbeek heeft het Natuurhulpcentrum de stekelvarkens mee genomen naar België en in quarantaine gehouden waaruit wij ze wel wilden opvangen.

Translate »