Moerasschildpad

Sneller dan je denkt!

De moerasschildpad (emydidae) is een schildpad die vooral in het water leeft. In Almere jungle leven veel verschillende soorten waterschildpadden. De geelwang schildpad en de roodwang schildpad zijn het meest te zien.

Moerasschildpad onder water

Herkomst

Deze familie van moerasschildpadden komt momenteel vooral voor in de centrale en zuidelijke staten van Amerika. Er bestaat ook een Europese moerasschildpad welke nog wel eens in Nederland gezien wordt maar dit is vaak een verdwaald dier uit Duitsland.

Leefgebied schildpad

Uiterlijk

Omdat de schildpadden vooral in het water leven hebben ze een vrij platte schild. Met deze schild kunnen ze beter zwemmen. Veelal worden de dieren verkocht als ze pas 2 of 3 centimeter groot zijn maar de schild kan wel 35 centimeter worden! Het mannetje is te herkennen doordat hij langere nagels en een langere staart heeft. Op volwassen leeftijd is het mannetje ook meestal kleiner dan het vrouwtje. Alle 2 de soorten hebben een bruine schild, ze zijn van elkaar te onderscheiden door de gele of rode wangen.

Geelwang schildpad

Reptielen

Schildpadden zijn koudbloedige dieren. Dit wil zeggen dat ze afhankelijk zijn van de temperatuur van de omgeving om zichzelf warm te houden. Als het kouder wordt dan 10 graden gaan de schildpadden daarom in winterslaap. Daarnaast warmen ze zichzelf graag op in het zonnetje, of in ons geval onder een warmtelamp. Overdag zijn de schildpadden actief en opzoek naar eten. ’s Nachts slapen de dieren onder water!

De dieren communiceren met elkaar doormiddel van aanrakingen en door de trilling van het water of de grond.

Roodwang schildpad

Voedsel

De meeste moerasschildpadden zijn omnivoor. Dit betekent dat ze zowel groente en fruit als vlees en insecten eten. Vooral de jongere dieren gaan voor het vlees, naarmate de dieren ouder worden eten ze meer groente en fruit. Zolang het menu voldoende variatie bevat blijft het dier gezond.

Het zijn echte alleseters. Ze eten dus vlees en insecten maar ook vis en bijvoorbeeld gevogelte. Als groenvoer eten ze graag waterplanten en bijvoorbeeld andijvie, komkommer of appel.