Piemelplant

Bij ons in de jungle groeien er een aantal planten met een wel hele vreemde naam, de piemelplanten. Piemelplanten hebben hun naam gekregen omdat een bepaald gedeelte van de bloem bij veel mensen aan een piemel deed denken. Dit gedeelte heet de appendix en is een steriele vergroeiing van de mannelijke bloemen. De wetenschappelijke benaming van dit geslacht is dan ook Amorphophallus, in het oud grieks betekend ‘amorphos’ in de vorm, en ‘phallos’ penis!

Het geslacht Amorphophallus bestaat uit ongeveer 200 soorten waarbij enorme grote verschillen te vinden zijn. Er zijn namelijk soorten die maar enkele centimeters groot worden tot soorten die bladeren kunnen maken van wel 6 meter in hoogte en doorsnede. Van nature zijn de piemelplanten te vinden in tropische Afrika, Azië en Oceanië.

Verschillende soorten worden in Afrika en Azië gekweekt voor verschillende doeleinden. Zo wordt bijvoorbeeld in Azië de Amorphophallus konjac gekweekt om konjac te maken van de knollen. Daarnaast wordt de plant gebruik als traditioneel medicijn en zouden de knollen beschikken over grote hoeveelheden vitamine en mineralen. Bij ons in de Jungle zijn meerdere planten te vinden in Azië. In sommige tijden van het jaar zijn ze mogelijk niet te zien omdat tijdens hun rustperiode het paraplu vormige blad afsterft. Houd daarom onze sociale media goed in de gaten, wanneer er soorten bij ons in bloei staan zullen wij dit meteen laten weten!

Purple_Foxglove_Digitalis_purpurea_2008_03-768x1156c
Translate »